След 23 г. две сестри се срещат с жената, променила живота им със 100 долара 

14 януари 2023 08:47   4082 прочита


 

Две сестри чакаха повече от 23 години, за да се срещнат отново с непозната жена, която им дава 100 долара на борда на самолет. Този жест променя живота им. 

През 1999 г. 11-годишната Аида и 17-годишната Ваня бягат от войната в Югославия с надеждата да поставят ново начало на историята си в САЩ. Пътуват без родителите си и са се сбогували с всичко в света, който са познавали. Търсят убежище, без да знаят какво ще намерят, когато пристигнат. 

По време на полета си срещат Трейси Пек. Тогава те я в края на 40-те и тъкмо се завръща от мечтана ваканция във Франция, където е била с приятели и е присъствала на мачовете от „Ролан Гарос“. Прибира се вкъщи, за да бъде със семейството си. 

Английският на малката Аида тогава не е особено добър, но усеща състраданието в гласа на Трейси. Американката изслушала историята на двете сестри, а в края на полета им дала плик. Казала им обаче да изчакат с отварянето му, докато да слязат от самолета. 

В него тя била пъхнала банкнота от 100 долара и висящите обеци, които носела. 

„За момичетата от Югославия... Много съжалявам, че заради бомбардировките над вашата страна семейството ви страда. Надявам се, престоят ви в Америка да бъде безопасен и щастлив за вас — Добре дошли! Използвайте това, за да ви помогне тук. Трейси - приятел от самолета“, пишело от вътрешната страна на плика. 

За Ваня, която сега е на 41 години, този жест означава много. Бележката променя нагласите ѝ към живота и я прегръща като своя философия. Днес тя е анестезиолог в Кънектикът. В онзи плика вижда непрестанния си порив да помага на хора в нужда. На това учи и двете си дъщери. 

Аида живее в Бостън, а сърцатата постъпка дава основа за много неща в живота ѝ. Тя основава консултантска компания, която работи с множество нестопански организации. 

Двете сестри преминават през годините с мисълта за Трейси, искат тя да знае колко голямо значение нейният жест има в живота им, пише bTV. 

„Сякаш беше до нас през цялото време“, казва Аида. Тя пази надписания плик повече от две десетилетия. Държи го при важните си документи. 

Двете сестри се свързват със Си Ен Ен през пролетта на 2022 г., защото са решени да намерят Трейси Пек и да ѝ благодарят. Тогава те знаят само първото ѝ име и интересите ѝ към тениса. 

Историята им достига до милиони читатели, много от които изпращат съвети, опитвайки се да помогнат в търсенето. Аида получава повече от 2300 имейла. Има хора, които били силно емоционално докоснати. Те ѝ споделят, че разказаното променя и техния път. 

„Нещо, което стоеше приспано дълго в мен, изведнъж се събуди. В същия ден бях решил да сложа край на живота си. В следващия момент се разхождах из града, изпитвайки благодарност към всички хора като Трейси в живота си“, казва човек, чул историята. 

Аида и Ваня успяват да достигнат до Трейси, а втората среща в живота им се оказва виртуална. 

През декември обаче американската телевизия им дава възможност да се срещнат и на живо. Кани ги като свои специални гости в поредицата CNN Heroes: An All-Star Tribute. Така трите жени се срещат отново - в Ню Йорк. 


Още за: Още от: Живот

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката