Свети Дух 2023 г. - всичко за празника

04 юни 2023 23:47   1643 прочита


Свети Дух или Духовден е тясно свързан с празника Света Троица. Всъщност мнозина не делят тези два празника, празнувайки Петдесетница. Но формално в православния календар тези празници са на отделни дати. Датата на Свети Дух е различна всяка година. Този значим празник в християнството се празнува в деня след Света Троица, което означава, че е обвързан и с Великден. През 2023 г. Денят се пада на 5 юни. Смисълът и същността на празника

Денят на духовете е името на празника. Нарича се още Денят на Светия Дух. Това име говори само за себе си. Празникът е кръстен в чест на слизането на Светия Дух върху апостолите под формата на пламъци и им е дал способността да проповядват на различни езици, за които дори не са подозирали преди. Духовенството обяснява, че този празник е установен от Църквата „заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, тъй като е един (от) Светата и Животворяща Троица”, в противоречие с учението на еретици, които отхвърлят божествеността на Светия Дух и Неговата единосъщност с Бог Отец и Божия Син.

Обреди и обичаи на Свети Дух

Нашите предци са извършвали поредица от ритуали на този ден. Много от тях показват, че са се отнасяли към Земята внимателно, като към живо същество! Омъжените жени се събирали, отивали на полето и постилали на земята покривка, нареждали върху нея различни ястия. След това най-възрастният  разпределял парчета храна на земята или внимателно вкопавал в почвата, казвайки „Рожден ден Земьо, дай ни реколта“. На редица места на Духовден се правели обходи на нивите с кръстно шествие. В древни времена хората вярвали, че в деня на Духовете преди изгрев слънце земята разкрива своите тайни на истинските праведници. Затова след вечерната молитва към Светия Дух селяните навеждали уши към земята и се вслушвали внимателно.

Смятало се, че на Духовден е необходимо да се ходи бос по земята, както и да се яде и пие на земята. Подобно занимание се смятало за най-полезно именно в деня на Светия Дух. Нашите предци са вярвали, че на Троицата и Духовден свещеният огън слиза от небето и унищожава всички земни зли духове. Затова жените лечителки събирали растения, от които след това приготвяли лекарства за различни болести. Светия Дух, като последен ден от празнуването на Семик-Троица, се смятало за време за пречистване на човешката душа. На някои места хората отивали до осветения кладенец в Деня на духовете, хвърляли монети във водата, молели се и след това се измивали с вода от кладенец, за да измият греховете си и да получат здраве. Според народните знаци студовете спират едва след Духовден.

Actualno.bg


Още за: Още от: Живот

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката