Пиер Карден Моите дрехи са моята същност 

06 юли 2024 10:20   995 прочита


 
Той е същински революционер в модата. През 1960 г. създава първата модна колекция за мъже. 

Той е същински революционер в модата. През 1960 г. създава първата модна колекция за мъже, с което разчупва установените стереотипи. Роденият на 2 юли 1922 г. френски моделиер от италиански произход е един от последните представители на Златната ера на модата, помогнал за създаването на New Look на Christian Dior. Благодарение на огромните си познания в областта на конструкцията, шивачеството и скулптурно-архитектурните пропорции Карден е единственият парижки кутюриер, извън Баленсиага, който е не само дизайнер, но и отличен крояч. 
Карден е или визионер, той революционизира модата, като лицензира масовото производство на готови дамски дизайнерски облекла. През 1959 г. това не е било стандартна процедура, както е днес, и заради този ход той е временно изключен от Chambre Syndicale de la Haute Couture. Самият Карден казва: "Хората се страхуват от новото. Голяма част от това, което направих, беше скандално по онова време. " 
След като си сътрудничи с Карден за изложбата "Пиер Карден: Модата на бъдещето" в Бруклинския музей, старши кураторът Матю Йокобоски казва, че дизайнерът не се е съобразява с правилата, както правят другите. Освен това Карден се е погрижил всички негови лицензирани продукти да носят неговото име. "Това, че има солиден бизнес в областта на готовите облекла и лицензирането, му позволява да бъде по-експериментален. Когато погледнете историята на модата, винаги сме склонни да говорим за по-ефектното произведение, за произведението от модния подиум. Тези модели обикновено не са тези, които се носят в живота. Трябва да си разнообразен и да можеш да проектираш стандартен костюм, който все пак да изглежда добре и модерно. И след това да можеш да поемаш рискове, за да създаваш модни облекла, които да изглеждат добре във фотографията. " 
По време на 70-годишната си кариера дизайнерът, който почина на 29 декември 2020 г. на 98-годишна възраст, многократно е обсъждал работата и амбициите си. 
"Дрехите, които предпочитам, са дрехите, които измислям за един начин на живот, който все още не съществува, светът на утрешния ден. " - казва Пиер Карден за моделите си. Спомня си, че е един от малкото дизайнери, които започват работа в модната къща на Кристиан Диор още в първия й работен ден през 1946 г: "Вратите трябваше да се отворят в 9 часа. Аз бях там в осем. Преработвахме роклите поне 30 пъти. " 
"Аз не се влияя от никого. Ако ви харесват дрехите ми, това е моята личност. Но не е задължително да ви харесва" - категоричен е Карден. 

Дизайнерът има ясно изразена визия. Той се основава на геометрията и скулптурата. Освен това е изчистен и минималистичен. Карден отбелязва през 1964 г., че "всяка рокля е приключение с идеи". 
След като Лейди Гага носи един от неговите дизайни през 2010 г. Карден споделя: "Навремето обличах "Бийтълс" и "Ролинг Стоунс". Винаги съм проектирал много провокативни дрехи за млади хора. " 
Според него: "Модерността, тя трябва да бъде изумителна. Не можеш да гледаш назад към миналото. Моите дрехи не остаряват. Те продължават да се подмладяват. Жена на 40 години, която носи моите дрехи, изглежда на 20. " Абсолютно вярно! Моделите на Пиер Карден продължават да впечатляват и днес, а модната марка да се развива все повече и повече. Тя винаги е сред водещите в Седмицата на модата и винаги изненадва с нови визии, оставащи верни на философията на дизайнера. 
Momichetata. com 
 


Още за: Още от: Мода

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката