Dior представи "защитно" облекло, подходящо за времето на война

07 март 2022 05:00   1940 прочита


 

Дефилето на Dior на Седмицата на модата в Париж във вторник бе в мрачни тонове, а дизайнерката Мария Грация Чиури заяви пред АФП, че акцентът ѝ върху съчетаването на "красота и защита" е подходящ за времето на война.

Колекцията е създадена много преди руските военни да започнат да бомбардират Украйна миналата седмица. Но тъй като моделите на Dior бяха облечени с различни защитни средства - от подплънки за рамене до корсети с въздушни възглавници и топове, които приличаха откровено на бронежилетки, беше трудно да не се направи връзка с новините от Източна Европа, коментира изданието.

Дори преди конфликта в Украйна "светът вече беше във война", каза преди ревюто Чиури, артистичен директор на Dior за жени.

"Ковид е друга форма на война. Всички ние преживяхме няколко много трудни месеца", каза тя. "В тези трудни времена много се разсъждава върху това как да се съчетаят красотата, естетиката и защитата."

58-годишната италианска дизайнерка заяви, че последните ѝ творения са насочени към намиране на технически решения, които да бъдат по-функционални за женските тела. Те включват високотехнологична преработка на най-емблематичното творение на Кристиан Диор - сакото "Бар".

В сътрудничество с италианската фирма за аксесоари за мотоциклети D-Lab, новото яке има собствена вътрешна отоплителна система, съчетана с подплънки, които му придават хиперсексуален, футуристичен вид.

"Дрехите сами по себе си са форма на защита... те ни успокояват. Този аспект присъства много силно в това, което правя - емоционална защита, както и защита в буквалния смисъл на думата", казва тя.

Убедена феминистка, Чиури смята, че настоящата криза е поредното доказателство за недостатъците на обществото, доминирано от мъже.

"Проблемът е културен и патриархален. Трябва да има повече жени на ръководни позиции. Ще има по-малко войни", казва тя.

Предполагаше се, че есенно-зимните ревюта ще отбележат завръщането на Седмицата на модата в Париж към почти нормалното състояние, тъй като почти всички марки се върнаха към провеждането на публични събития, след като пандемичните ограничения в Европа намаляха.

Войната в Украйна обаче я помрачи, а в понеделник организаторите направиха изявление, в което призоваха посетителите да изживеят ревютата "тържествено и в размисъл за тези мрачни часове".


Още за: Още от: Мода

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката