Спасиха крака на моторист от ампутация, пострадал в катастрофа

04 април 2022 08:37   3339 прочита


 

Лекари от ИСУЛ ежедневно спасяват от смърт и трайни увреждания мотористи, пострадали при пътнотранспортно произшествие. В Клиниката по ортопедия вече разполагат с най-иновативните оперативни подходи.

Според началника на отделението проф. Пламен Кинов със стоплянето на времето се увеличават тежките катастрофи с мотоциклети. "Коляното лесно се уврежда при натиск, моторите достигат до 200 кг," споделя той. Един от оперираните е 21-годишния Тони. "Щях да падна от мотора в гората и се подпрях на крака си", разкрива пострадалият.

Друг пациент е Петър от Стара Загора, който може да се нарече "чудо в медицината". Преди 2 години катастрофира, а лекарите в града го оперират, но след това се получава инфекция. На младият мъж е приложено лечение с биостъкло, за да бъде спасен от ампутация. Според медиците, тази терапия се прави за първи път у нас, а резултатът е повече от впечатляващ, съобщи Нова.

Според д-р Кинов това е бил много тежък случай, на когото са извършени 5-6 операции. "Използваме обиологично активно стъкло, което променя ph и премахва микробите. Същевременно стъклото се резорбира, стимулира възстановяването и отстранява дефекта. В рамките на 2 години постепенно замества костта", обясни той.

GlasNews.bg


Още за: Още от: Мода

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката