Алергиите не са до живот

11 октомври 2018 09:44   2444 прочита


Токсините и негативните емоции са идеална среда за заболяването

За последните 20 години броят на хората с алергии се е увеличил три пъти. 20% от хората в България страдат от алергична хрема, а 9% от бронхиална астма. Кожните алергии засягат една четвърт от хората у нас – около 20% страдат от атопичен дерматит и близо 25% поне веднъж са имали уртикария. Алергиите често продължават през целия живот, като чувствително влошават неговото качество.

Традиционната терапия се провежда дългосрочно с тежки лекарства като кортикостероиди и антихистамини. Лечението потиска симптомите и има много странични ефекти, които влошават здравето на пациентите и водят до отключване на нови заболявания.

Много често не се атакува първопричината за алергията и затова тя остава хроничен проблем за цял живот, категорична е д-р Василка Юрукова, хомеопат с 20-годишен опит. В първата си книга „Живот без алергии? Мисията възможна” тя дава нов подход към лечението на алергиите, подкрепен от клиничния й опит и научни данни.

Инфекциите може да са първопричината

Алергиите не са единствено наследствени заболявания, твърди д-р Юрукова. Те са сложна комбинация от различни фактори и затова в лечението им трябва да се прилага комплексен подход. До голяма степен те се дължат на инфекциозни причинители (гъбички, паразити, бактерии), които отслабват имунната система и я правят по-реактивна към безобидни вещества. Излекуването на тези остри или хронични инфекции води до отслабване или пълно спиране на алергичните симптоми. Интересен пример от практиката на д-р Юрукова са пациентите с уртикария. В голяма част от случаите зад това заболяване стои паразитна инфекция. Паразитите отделят токсини, които дразнят кожата и причиняват обриви. Премахването на инфекцията води до изчезване на неприятните обриви и до намаляване на нуждата от кортикостероиди и антихистамини, които се спират под лекарско наблюдение.

Всяка тежка астма и упорита алергична хрема се влошават от проблемите на стомашно-чревния тракт, подчертава д-р Юрукова. Чревните инфекции са ключови при подобен род дихателни алергии, въпреки че се смята, че трябва да се лекуват белият дроб и дихателните пътища.

Токсини и негативни емоции

Инфекциите и наследствеността не са единствените виновници за появата на алергиите. Задръстването на клетките и междуклетъчното пространство с токсини прави невъзможна работата на органите за детокс – черен дроб, бъбреци, лимфна система, дебело черво, кожа и бял дроб. Един от сериозните проблеми са генномодифицираните храни – нетипична храна за нашите тела. Въпреки че няма доказателства, че тези храни алергизират, бумът в алергиите съвпада по време с разпространението на този тип хранителни продукти.

Въпреки че хранителната алергия и хранителната непоносимост протичат по различен начин на ниво клетка, ако пациентите не понасят определена храна, а всекидневно я консумират, това води до развитие на многобройни симптоми, някои от които много напомнят алергичните. Непоносимостите към глутен и/или млечни продукти влияят сериозно върху възникването и протичането на един друг зачестяващ проблем, каквито са автоимунните заболявания.

Един от факторите за алергиите е психоемоционалният стрес, на който сме подложени всеки ден. Гневът, разочарованието и обидата например създават идеална среда за развитие на алергичните заболявания. Често алергията е резултат от непоносимост, алергия към хора и ситуации в нашия живот, обяснява опитният хомеопат.

Лечението на всяко алергично състояние е немислимо без готовността за промяна от страна на пациента. Премахването на инфекциите, детоксът на тялото, преодоляването на вредните навици са част от мерките. Отхвърлянето на остарели психо-емоционални модели също е важно, защото тялото и психиката ни са едно цяло. В такива ситуации е добре пациентът да излезе от обкръжението на хората, които го алергизират или да промени отношението си към дразнителите.

zdrave.to


Още за: алергии   хрема   качество   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката