Американка си махна здравия стомах, за да не се разболее от рак

18 януари 2020 11:54   1733 прочита


Младо момиче от САЩ се подложи на генетични тестове, които установили, че има 70% риск да развие рак на стомаха. 22-годишната Емилия решила да се подложи на голяма операция за премахване на абсолютно здравия й стомах, тъй като шансът болестта да я подмине бил едва 30%.

Девойката имала т.н. "лоша наследственост" - баща й се борил с рак на мозъка и по време на лечението му научава, че е носител на фатални генни мутации. Една четвърт от пациентите с коремна операция развиват херния Лекарите й съобщили, че рискът да развие рак на стомаха през живота си е цели 70%, докато за сравнение за човек той е средно по-малък от 1%.

Тогава лекарите посъветвали Емилия да помисли за интервенция и отсраняване на стомаха. Напоследък се говори много за подобни операции, известната американска актриса Анджелина Джоли премина през превантивно отстраняване на млечните жлези и яйчниците. Д-р Веселин Люцканов, д.м.: Всяка херния, оставена без лечение, расте и е рискова за пациента Емилия взела тежкото решение да се отърве от абсолютно здравия си стомах.

По време на операцията лекарите премахват стомаха и свързват хранопровода с червата. Сега младото момиче трябва да се придържа към ограничения през целия си живот. Тя трябва внимателно да следи диетата си и може да яде само малки порции.

/zdrave.to/


Още за: операция   американка   стомах   рак   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката