Безсънието и лошата хигиена - причини за непрекъсната умора

13 декември 2019 11:36   2556 прочита


Човек може да се чувства болен непрекъснато в продължение на няколко дни, седмици или месеци поради липса на сън, стрес, тревожност или лош режим на хранене.

В други случаи може причината да е медицински проблем. Според центровете за контрол и превенция на болестите в САЩ през 2019 г.  около 60% от възрастните хора в Америка са имали поне едно хронично или дългосрочно състояние, а 40% имат две или повече. 

В тази статия ще разгледаме причините, симптомите и лечението за човек, който се чувства болен през цялото време, пише на сайта medicalnewstoday.com

Причини, симптоми и лечения

По-долу са някои от най-честите причини, поради които човек винаги може да се чувства болен, различните симптоми и как да се отнасяме към всеки един от тях.

►Тревожност

Много хора не могат да свържат тревожността с чувството за влошаване на здравословното състояние, но често тя може да накара човек да се почувства болен. Човек с тревожност може да се почувства зле или да се разболява по-често, защото неговата тревожност отслабва имунната му система. 

Други симптоми на тревожност включват: изпотяване, недостиг на въздух, замайване, повишен сърдечен ритъм, треперене или чувство за студ, избягване на определени ситуации. 

Нормално е хората да са притеснени понякога за нещо. Когато обаче човек се чувства разтревожен непрекъснато, е добре да се посъветва с лекаря си. Ако човек чувства тревожност в повечето дни за 6 месеца, той може да бъде диагностициран с генерализирано тревожно разстройство (ГТР). Човек може да има специфично тревожно разстройство или фобия, ако тревогата му е характерна за определени ситуации, като например социален контакт или нехигиенни места.

Лечение

Тревожността и тревожните разстройства са лечими. Възможните опции включват: разрешаването на причината за тревожност, която може да бъде начин на живот или фактори в него, като взаимоотношения, наркотици или алкохол. Психотерапията, включително когнитивна поведенческа терапия (КПТ) или междуличностна терапия могат да помогнат в случая.

Хроничен стрес

Изпитването на стрес е напълно нормално, но непрекъснатият стрес може значително да повлияе на ума и тялото. Екстремен стрес, като този, причинен от скръб, шок или травматични преживявания, също може да повлияе на хората физически. Хората с хроничен или екстремен стрес могат да имат много различни симптоми, тъй като стресът засяга имунната и нервната система, хормоните и функционирането на сърцето. Други симптоми на хроничен стрес могат да включват: липса на енергия, храносмилателни проблеми като диария, коремни болки, гадене и запек, безсъние или затруднено заспиване, тревожност, мускулни болки или скованост, главоболие, по-чести инфекции като настинки, грип и инфекции на пикочните пътища, намалено желание за участие в социални дейности...

Лечение

Единственият начин за лечение на хроничен стрес е да се обърне и промени основната причина. Въпреки това няколко навика в начина на живот може значително да намалят стреса и неговите симптоми. Съществуват много традиционни и алтернативни терапии, които спомагат за управлението или облекчаването на стреса. Добри начини за лечението на хроничния стрес са: разрешаване на източниците на конфликт, който причиняват разстройството. Редовни упражнения толкова често, колкото е възможно. Прекарване време на открито. Преоткриване на освобождаващо хоби, особено такова, което насърчава творчеството, рисуване, писане, танци или музика. Подкрепа и разбиране от семейството и приятелите. Помощ от психолог. 

►Липса на сън

Редовният сън е важен за психичното и физическото здраве. Когато някой е хронично лишен от сън, може да се чувства болен през цялото време. Много хронични заболявания могат да попречат на съня. Честите симптоми на хронично лишаване от сън или липсата на адекватен сън включват: сънливост през деня, обща умора, затруднена концентрация при вършенето на задачи, раздразнителност и тревожност, депресия...

Лечение

Общите начини за подобряване съня включват: да зададете график за заспиване и събуждане и да се придържате към него дори в почивните дни, премахване на източниците на разсейване в спалнята като например: електроника (телефони, лаптопи и др.). Да се потърси лечение за състояния, които възпрепятстват подходящия сън, като сънна апнея, синдром на неспокойните крака, тревожност и хронична болка. Избягвайте енергийни напитки и твърде много кофеин. Отпуснете се преди лягане с йога, медитация, топла вана или книга. 

►Лоша диета и дехидратация

Дехидратацията и недохранването или лош режим на хранене - и двете са стрес за тялото ви. Хроничната липса на подходящи хранителни вещества и вода може да предизвика много проблеми, включително: хронична умора и слабост, замайване или замаяност, затруднена концентрация, лош имунитет и удължено време за оздравяване, загуба на тегло.

Лечение

Препоръките за дневен прием на вода се различават в зависимост от възрастта на човека, пола, състоянието му или заболяването. Често се казва, че повечето хора трябва да пият най-малко 6 до 8 чаши вода дневно. 

За лечение и предотвратяване на недохранване хората трябва да консумират здравословна, балансирана храна, включително: пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци, бобови култури, като например фасул, леща и нахут, здравословни мазнини като мазни риби, необработено маслиново масло, повечето ядки, яйца, авокадо и тъмен шоколад...

 

►Лоша хигиена

Лошата физическа хигиена, особено устната, може да причини различни симптоми, които да накарат някои хора да се чувстват болни през цялото време. Лошата хигиена прави по-лесно за бактериите да се разпространяват и развиват, което е възможно да доведе до инфекция. Кожата е естествената бариера на организма към неща, които могат да причинят инфекция като бактерии и вируси. Измиването на тялото и поддържането на дрехите и постелките чисти може да помогне да се предпазите от бактериите. Хората имат много кръвоносни съдове във венците си. Това кръвоснабдяване означава, че хроничните, нелекуваните инфекции на венците могат да се разпространят в тялото. Тежката болест на венците също е свързана с няколко медицински състояния.

Лечение

Редовното измиване на тялото, чистотата на дрехите и спалното бельо трябва да помогне за лечението и предотвратяването на повечето инфекции, свързани с лоша хигиена. Практикуването на устни хигиенни навици също може да помогне за лечение и значително намаляване на вероятността от развитие на инфекции на венците и заболявания. Добрите устни хигиенни навици включват: измиване най-малко два пъти на ден с флуоридна паста за зъби и почистване на зъбите редовно. Прекратяване на тютюнопушенето. Избягване на сладки храни и напитки. Редовно посещение при стоматолог.

►Алкохол, кофеин, наркотици и лекарства

Алкохолът, кофеинът и някои лекарства е известно, че пречат на съня, което може да доведе до общо чувство на неразположение. Прекомерната или продължителна употреба на химикали, които действат като стимуланти или депресанти, може да причини някои умствени и физически промени.

Лечение

Трябва да се избягват напитки, храни и лекарства с химически добавки в тях, особено вечер или преди лягане. Важно е да запомните, че кофеинът и захарта могат да имат силен ефект върху начина, по който човек се чувства.

►Имунни състояния 

Автоимунните състояния отслабват имунната система и улесняват развитието на инфекции, настинки и грип. Това означава, че хората с хронични имунни състояния са склонни да се чувстват болни по-често и може да отнеме повече време за възстановяването им от заболявания. Честите имунни състояния, които могат да накарат хората да се чувстват болни през цялото време, включват лупус, ХИВ, цьолиакия, възпалително заболяване на червата, астма, артрит, алергии, диабет тип 1, множествена склероза... 

Лечение

Начините за лечение на симптомите, свързани с автоимунно състояние, е да се потърси медицинско съдействие за лечение и мониторинг на състоянието.

Борис АЛЕКСАНДРОВ/zdrave.to


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката