България стана част от платформа за ефективен обмен на органи

10 август 2019 09:55   1067 прочита


България стана част от платформа за ефективен обмен на органи, съобщават от Министерството на здравеопазването. Порталът, финансиран от Европейската комисия, цели осъществяване на обмен на информация между европейски страни в случаи на необходимост от органи за пациенти в животозастрашаващо състояние.

До присъединяването на България активни членове по Споразумението за сътрудничество в сферата на трансплантациите FOEDUS ЕОЕО са десет държави от Европейския съюз. От страните, които използват услугите на портала, Франция е държавата с най-много предложени органи (21), а Италия с най-много трансплантации благодарение на споразумението - 16. Чрез платформата 380 органи са предложени – 53 от тях са успешно трансплантирани, а 23 са извършените трансплантации на деца.

18 са пациентите, чакащи в българската листа, които се нуждаят от нов бял дроб, а извършените трансплантации във виенската болница от началото на първото споразумение с нея - са девет.

Затруднения с недостига на донори и квалифициран медицински персонал има в повечето държави от ЕС, които прилагат европейското законодателство в сферата на органното донорство, което се оказа и причината за спиране на приема на чужди граждани от виенската болница.

Обученията по белодробна трансплантация на български медици остават. Те ще започнат в началото на 2020 година и в случай че преминат успешно, първите такива операции в България, извършвани съвместно с международни специалисти, ще бъдат възможни в края на същата година, потвърждават от здравното министерство. /media.framar.bg


Още за: обмен   органи   платформа   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката