Бум на затлъстели деца в училище – как да го спрем

16 май 2019 10:26   1242 прочита


Здравословното хранене е въпрос на познания и навици. И тук идва ролята на родителите, които според специалистите трябва да възпитат такива в децата още от момента на тяхното първо захранване. Как да ги приучим сами да отказват вредните храни обясни специалистът по здравословно хранене Яна Данаилова.   „Прекалената рестрикция и тоталната забрана фокусират вниманието на децата върху "забранения плод". Единственият начин да успеем да ги приучим да се хранят здравословно, е това да бъде начин на живот и хранене у дома“, подчерта експертът. 

Тя поясни, че Световната здравна организация препоръчва да не се дават храни, съдържащи захар на деца под 2 години.   По думите ѝ статистиката сочи, че ние консумираме в пъти над препоръчителните норми захар.   "Това крие рискове от развитие на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет и др. в зряла възраст", отбеляза Данаилова.   Според нея, родителите са тези, които трябва да създадат навиците на живот у децата, които ще ги превърнат в здрави, активни и успешни възрастни хора.  

Специалистът по здравословно хранене препоръча да се четат внимателно етикетите и да се избягват храни с над 22 на 100 грама захар.   Тя посъветва естествената фруктоза да си набавяме от плодовете и зеленчуци, като ги комбинираме с фибри и минерали.   Като най-вредни храни специалистът посочи рафинираните./Blitz.bg


Още за: бум   хранене   навици   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката