Д-р Габриел Казънс: Излекувайте диабета за 30 дни

20 март 2018 09:40   10548 прочита


Храната трябва да се състои от зелени растения, зеленчуци, покълнали зърнени култури, бобови продукти и ядки

Д-р Габриел Казънс отдавна е известен сред почитателите на суровоядството, но придоби популярност сред широката общественост след излизането на филма “Да излекуваме диабета за 30 дни”.

Този документален филм показва как група от хора, страдащи от затлъстяване и диабет, напълно спират приема на лекарства и зависимостта си от тях само след месец суровоядство под ръководството на д-р Казънс.

Д-р Казънс основава центъра “Дървото на фондация живот” в Аризона, където хората се обучават не само как да се хранят правилно, но и как да поддържат местната агрокултура и да станат по-здрави хора. Д-р Казънс провежда подобни образователни програми и в различни африкански страни.

В книгата си “Да излекуваме диабета за 30 дни”, Габриел обяснява как да се излекува напълно диабетът от втори тип чрез серия от изчистване на организма със специална ниско въглехидратна диета (първа фаза), леки упражнения, билки и добавки. Тази диета д-р Казънс препоръчва на всички, не само на диабетиците. Според него първият тип диабет често е причинен от ваксинирането на децата, а вторият тип диабет- от неправилното хранене (излишък на животински мазнини и захар).

Диабетът от втори тип е много по-разпространен сред хората и най-лесно може да се излекува чрез правилно хранене. Според Габриел диабетът е възпаление, което може бързо да се елиминира от изобилието на сурови растителни храни.

В метода на лечение на диабета на д-р Казънс има само три вегетариански фази (веганството означава, че хората не консумират животински продукти, само сурови растителни храни, или топлинно обработени при температура не повече от 40 градуса- с други думи, суши се във фурната).

► През първата фаза не може да ядете плодове и нищо сладко.

► Във втората фаза можете да ядете сурови храни, плодове и зеленчуци с нисък гликемичен индекс, като ягоди и моркови.

► В третата фаза са разрешени почти всички сурови растителни храни, а понякога и плодове с висок гликемичен индекс като лакомство (например два банана на ден).

На хората с тежки заболявания се препоръчва да следват първата фаза в продължение на три месеца или повече, след което да преминат последователно към втора и трета фаза.

За повечето хора, с цел поддържане на оптимално здраве, се препоръчва втората фаза. 50% от храната трябва да се състои от въглехидрати, такива като зелени растения, зеленчуци, зеле и водорасли- всичко в суров вид (могат да са мариновани или изсушени при температура не повече от 40 градуса, тъй като в този случай ензимите не се унищожават). Останалата част от храната трябва да се състои от покълнали зърнени храни, бобови растения и ядки.

Такава диета не само лекува, тя е и най-добрата превенция срещу болестите, способства също така за подмладяването на организма и дълголетието.

Яж по-малко- живей по-дълго!

Колкото по-малко ядете, толкова по-дълго ще живеете- тази идея бе изразена за първи път от учения Луиджи Корнаро през XIV век, които е доживял до 102 години. Обществото на дълголетниците използва по-малко калории, отколкото хората на Запад.

Радостният път да се постигне това е, като се храните с жива (сурова) растителна храна, тъй като е с по-ниско съдържание на калории, отколкото топлинно обработената.

Самият д-р Казънс провежда периоди на пълен глад в продължение на четиридесет или повече дни в даден момент.

Коя е най-оптималната суровоядна диета за вас?

Д-р Казънс отбелязва, че суровоядството трябва да отговаря както на човешката конституция, така и да е в резонанс с климата, в който живее пациентът.

Например хората с конституция на тялото Вата (вятър, слаба конституция) трябва да ядат повече мазнини под формата на ядки и авокадо, както и повече сол, за да се предотврати обезводняването.

Хората с конституция Питта (огън) може да използват малко повече плодове (въпреки че Габриел не препоръчва високо въглехидратната диета и изобилието от плодове, особено при наличие на заболявания, както и за дълголетие, тъй като захарта състарява човека).

Хората с конституция Кaпха (вода) е по-добре да ядат повече сурови зеленчуци, кълнове и храни с нисък гликемичен индекс. Например медът и плодовете съдържат захар, но плодовете охлаждат тялото, а медът обратно - загрява. Ето защо в студен климат при суровоядството се препоръчва да се ядат повече мазни храни, а вместо плодове- мед.

Упражнения

Д-р Казънс не препоръчва прекалено изморителни физически упражнения. Трябва да намерите най-подходящите за вас, било то йога, ходене, ци гун и т.н.

Киселинна или алкална

Човешкото тяло е по-здраво, когато вътрешната среда е по-алкална. Естествената сурова храна алкализира кръвта. Но д-р Казънс твърди, че прекомерното алкализиране на тялото също е много лошо и нарушава баланса в организма. Това се получава най-вече в случаите, когато човек дълго време се храни само със сурови зеленчуци или плодове. Затова, за да се поддържа правилен баланс на киселинността при суровоядството, трябва да се консумират ядки, зърнени култури и бобови растения.

Важен елемент в суровоядството и въобще в правилното хранене като цяло, е да се подобри храносмилането, като се накисват, а в някои случаи и се оставят зърната, бобовите растения, ядките и семената преди консумирането им да покълнат.

Процесът на накисване и покълване многократно подобрява и улеснява храносмилането.

Ядките и семената за предпочитане е да се накисват в леко подсолена вода, а зърнените храни- в слабо подкиселена вода (можете да използвате лимон или ябълков оцет).

Сушете зърнените култури, боба и ядките във воден сепаратор или печка (при най-ниската температура), обикновено цял ден или през нощта.

Изсушената храна се съхранява дълго време, ядките могат да се поставят в стъклен буркан и да се съхраняват в хладилника, до употребата им.

Всички зеленчуци, които са обичайни за нас, включително картофи, моркови, цвекло, тиквички, могат да се ядат сурови.

В случая с картофите, след като ги обелите, нарежете ги на ренде и изплакнете с вода няколко пъти, докато потече бистра вода, за да се отмие неприятният вкус на нишесте. Но ако страдате от киселини, е по-добре да не отмивате нишестето, тъй като картофеният сок е най-доброто натурално средство срещу тях./zdrave.to/


Още за: Габриел Казънс   диабет   лек   филм   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката