Ќовините на югозападна Ѕългари€
—лави “рифонов проговори за протеста на  улата! јшли сред кокошки, в сеното... с гореща фотосеси€ ≈то какво тр€бва да €дем ако страдаме от акне
   –егистрац舫абравена парола

ƒ-р »рина ≈рмолаева:  ожата отраз€ва "вътрешни€ св€тФ на организма..и показва болестите


25 август 2018 09:55   3206 прочита олко често представителките на прекрасната половина на човечеството, събуждайки се сутрин и гледайки се в огледалото, виждат промени в лицето си. », ако знаем защо са се по€вили кръговете под очите ни и бръчките, н€кои пъпки, петна и косми могат да се по€в€т без видима причина. ¬същност, това е реакци€ на организма към определени промени.

—имптомите на кои забол€вани€ могат да повли€€т на красотата на жените? ћоже ли да заподозрем наличието на гинекологично забол€ване по по€вилите се пъпки? ќтговорите на тези и други въпроси дава в интервюто си акушер-гинекологът »рина ≈рмолаева, завеждащ на женската клиника в ќренбург.

- ƒ-р ≈рмолаева, в€рно ли е, че н€кои диагнози буквално се отраз€ват на лицето ни?

- јко забол€ването не е свързано директно с кожата, едва ли ще успеем да го идентифицираме, като просто оглеждаме лицето си. ћакар че първото нещо, което прав€, когато пациентката идва при мен на преглед, е да обърна внимание на външни€ й вид, все едно € сканирам. “ова ми помага да си направ€ изводи не толкова за възможните диагнози, колкото за начина й на живот.

 ръгове под очите – това означава липсата на достатъчно сън. ÷ветът на кожата и състо€нието й разказват за начина на хранене и лошите навици. ѕри пушачите тенът придобива землист, сивкав цв€т, а на ръцете се образува съдова мрежа. “ова се дължи на факта, че никотинът зас€га предимно състо€нието на кръвоносните съдове, причин€ва им спазми.

ќтичането и отпуснатите черти на лицето са едни от признаците на злоупотреба с алкохол, тъй като той затрудн€ва изхвърл€нето на излишната вода от организма и вли€е на черни€ дроб, който е отговорен за вътрешното почистване на организма.

»злишното тегло може да разкаже много: от недохранване, до ендокринни разстройства. “ук може да говорим и за диабет, и за недостатъчна функци€ на щитовидната жлеза и за други хормонални проблеми.

- “върди се, че ако на лицето са се по€вили пъпки, това е предупреждение за развитието на н€какво забол€ване.  акво точно – зависи от това на ко€ част от лицето се е по€вил обривът. “ака ли е?

- ѕри възрастни хора акнето подсказва за възникнали нарушени€ в организма. јко жената, когато е била момиче, не е имала акне, а навършвайки 30 години – ц€лото й лице се покрива с пъпки, то преди всичко т€ тр€бва да се обърне към ендокринолог и гинеколог, за да се изключат забол€вани€ на надбъбречните жлези и €йчниците. –азбира се, необходимо е провеждането на специфична диагностика, ко€то включва биохимичен анализ на кръвта, изследване на нивото на половите хормони и надбъбречните хормони, общ кръвен тест, ултразвук на органите в малки€ таз и на щитовидната жлеза.

«адачата на всеки лекар е да гледа на пациента системно, тъй като кожата е най-големи€т орган на човешкото т€ло и служи като основна пречка пред агресивните външни вли€ни€. —ъщо така е важно да се обърне внимание на състо€нието на стомашночревни€ тракт, за да се изключат такива забол€вани€ като жлъчна дискинези€, дисбактериоза.

 ато ц€ло, има мнение, че определени области на лицето отраз€ват състо€нието на конкретни органи. “ака че обривът в областта на брадичката е сигнал за проблеми с органите на малки€ таз, което е много важно за една жена. јко имате проблеми с червата, тогава пъпките веро€тно ще се по€в€т по челото.

ѕон€кога, за да се справите с пъпките, просто тр€бва да промените диетата си, като изключите от менюто си леките въглехидрати – брашно, захар и картофи. “ези продукти често предизвикват повишено омазн€ване на кожата, а в резултат на това се по€в€ват и пъпките.

ќсвен това, препоръчвам да изключите от диетата си кафето, рафинираната захар, пикантните храни. ћлечните продукти могат да предизвикат по€вата на акне, затова се опитайте да ограничите консумаци€та им, ако имате такъв проблем с кожата. Ќе забрав€йте, че коктейлите на базата на млечни шейкове действат като свръхконцентрирано мл€ко. ¬ажно е да има балансиран прием на храни, обогатени с фибри и минерали като риба, зеленчуци, бобови растени€, протеини и плодове.

- “р€бва ли да се страхуваме от възрастовите петна и по€вилите се косми по лицето ни?

- Ќе тр€бва да се пренебрегват, ако преди това не сте ги имали, а са се по€вили сега или са започнали интензивно да се увеличават. јко жената не е бременна, не би тр€бвало да й се по€в€ват пигментни петна. ¬ъпреки това, с развитието на такава насока в козметологи€та като лазерната терапи€, пигментаци€та може да стане страничен ефект от такива процедури. «а да избегнете проблемите, процедурите с лазер е най-добре да се прав€т през есенно-зимни€ период.

ўо се отнас€ до увеличеното окосм€ване по лицето, това е признак за нарушение на хормонални€ фон. ¬ този случай е необходимо да се направ€т тестове за нивата на хормоните в организма. —ъщото тр€бва да се направи и ако при жената е започнала внезапно да пада косата. “ози проблем също сигнализира за хормонален срив.

- ћоже ли състо€нието на ноктите и косата да показват за н€кои проблеми със здравето при жените?

- ћного косвено. Ќоктите и космите първи реагират на липсата на витамини и минерали. “ака че, ако ноктите са започнали да се чуп€т или разсло€ват, заслужава си да се увеличи приемът на калций.  ато ц€ло, женските витамини – ј, ≈ и фолиевата киселина – зас€гат преди всичко външни€ вид. “е помагат да се поддържа здравето на кожата като ц€ло, което означава, да изглеждаме добре.

«а съжаление, такива забол€вани€, като ерози€та на шийката на матката или миомата не се про€в€ват външно. ≈то защо, посещавайте гинеколога си редовно, веднъж в годината. “ова ще ви помогне не само да съхраните външната си красота, но и да се погрижите за репродуктивното си здраве.

- —ледователно, просто тр€бва да пием витамини?

- –азбира се, но сега съвременната медицина промени отношението си към мултивитамините. јко преди се см€таше, че комплексът от минерали и витамини ще помогне за поддържане на здравето, днес залагаме на определени, отделни видове витамини. ƒнес омега-3 са от гол€мо значение, тъй като помагат за предотврат€ване на сърдечносъдовите забол€вани€. ¬итамин D, който повли€ва положително ц€лостни€ имунитет, както и антиоксидантите. “очно те ни помагат да забавим процесите на стареене. », разбира се, правилни€т начин на живот и позитивното отношение са залог за дълго здраве и красота. » помнете – кожата отраз€ва само състо€нието на „вътрешни€ св€т” на ваши€ организъм.

ћилена ¬ј—»Ћ≈¬ј, в. "ƒќ “ќ–"

ќще за: »рина ≈рмолаева  организъм  кожа ќще от: «драве

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

 –еклама

   
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.