Д-р Красимира Кинова: Чревните вирусни инфекции могат да причинят менингит

21 юли 2019 10:11   4937 прочита


Д-р Красимира Кинова е специалист по инфекциозни болести, началник на инфекциозното отделение в болницата в Хасково. Д-р Кинова е доказан професионалист в своята медицинска област.

Какви инфекциозни и паразитни заболявания са типични за летния сезон? Какво е характерното на чревните вирусни инфекции?

До какви усложнения могат да доведат, ако не се лекуват навреме и правилно? Защо е толкова важно да се спазват предпазните мерки за избягване и недопускане на толкова неприятните чревни летни вирусни инфекции?

Отговор на тези и още въпроси вижте в интервюто с д-р Красимира Кинова.  

- Д-р Кинова, какви са най-честите ви пациенти сега, вече в разгара на лятото?  

- Най-чести са кърлежовите заболявания - лаймска болест и марсилска треска, вече има и доста вирусни инфекции, обикновено чревни. Тези чревни вирусни инфекции могат да протекат и с висока температура, и с нестабилни диарични изхождания. А също с главоболие и съответно да причинят вирусен менингит, както и т.нар. енцефалопатия. Тя не е възпалително заболяване, най-вече е проява на мозъчен оток. Ето тези заболявания започнаха да се срещат по-често. Слава Богу, нямаме толкова неврологични усложнения, но все още сме едва средата на юли, така че не е изключено ситуацията да се влоши. 

- Какво още може да се каже за клиничната картина на чревните инфекции? Как ги лекувате? 

- Както казах, чревните инфекции се проявяват с температура, с повръщане, с главоболие, с отпадналост. Обикновено възрастните чакат повече, докато потърсят лекарска помощ. Децата по-бързо постъпват при нас, родителите ги водят при първите признаци на инфекция. По принцип протичането е много бързо, особено при деца и при възрастните с нисък имунитет. Те обикновено търсят лекарска помощ. Да, има такива, които чакат по 2-3 дни, но когато положението стане нетърпимо или не се овладява от средствата, предписани от личния лекар, тогава те идват при нас, тъй като е необходима бърза рехидратация и антибиотично терапевтично лечение.

- А как можем да ограничим рисковете от тези чревни вирусни инфекции?

- За ротавирусните инфекции специално има ваксина. Въпреки че ротавирусът се среща най-вече през зимата, го има и през летните месеци. Можем да се защитим обикновено с добра хигиена - там е разковничето за предпазване от тези чревни инфекции. Съответно миене на ръцете, избягване на храни, които са бързо развалящи се, ограничаване достъпа на мухи до храната и продуктите, но най-вече - личната хигиена.

- В тази връзка искам да ви попитам ваксината ограничава ли случаите на ротавирусна инфекция? 

- Да, ваксината ограничава случаите. Освен това фирмата отпуска достатъчно средства за ваксини, които да бъдат сложени безплатно от личните лекари и предполагам, че това доста ограничи разпространението на ротавирусната инфекция.

Тя е най-тежко протичаща и най-опасна като усложнения.

Ваксината не е задължителна, но искам да кажа, че бяха осигурени достатъчни количества и се проведе изпит на лекари в това отношение. Доколкото имаме информация от тях, повечето родители се възползваха от приложението на ваксината. Всъщност като статистика не мога да кажа, че случаите са по-малко, но като тенденция наистина се очаква ограничаване в разпространението на тази инфекция. Предполагам и се надявам родителите да проявяват по-голяма загриженост и да предпочетат ваксината против ротавируса, отколкото престой в инфекциозно отделение. 

Наслаждавайте се на лятото, но с повишено внимание. Спазвайте нужната хигиена и доколкото е възможно, ограничавайте посещенията в заблатени или тревисти райони. Използвайте репеленти и се предпазвайте, доколкото е възможно, от кърлежи, папатаци, комари. С една дума, това, което зависи от вас, го правете, не пренебрегвайте тези простички предпазни мерки. 

- Споменахте, че имате и пациенти с инфекции, пренасяни от кърлежи. Кажете повече по тази тема... 

- Едно от типичните кърлежови заболявания през летния сезон е марсилската треска, която се причинява от кучешки кърлежи. Когато паднат от мястото на ухапване, те оставят едно черно петно - така го наричаме ние. Далеч преди появата на това петно обаче, което е показател, че пациентът е хапан от кърлеж, той усеща, че се повишава температурата му, чувства се отпаднал, изпитва силни болки по стави и по мускули. Характерното е, че температурата не се повлиява от традиционните антипирептици и антибиотици, които използваме в ежедневието. Това налага неколкократно посещение при лекар. При някои хора, малък процент наистина, може да не се види това черно петно. Но най-показателна е появата на един дифузен червен обрив по цялото тяло - обилен, несърбящ. Той вече сам по себе си говори за диагнозата. Ето това е най-характерното за марсилската треска.

- Лекува ли се тази кърлежова инфекция?

- Да, по принцип се лекува, но е препоръчително това да става в болнично заведение, тъй като в началото състоянието на болните е доста тежко. Има необходимост от венозни вливания на антибиотици и постоянно лекарско наблюдение.

- Да поговорим и за западнонилската треска. Какво е характерното за нея?

- Аз лично не съм се сблъсквала със западнонилската треска, но обикновено в литературата описват това заболяване като леко и грипоподобно. Проявява се с температура, пак с мускулни болки, отпадналост също, както и болки в гърлото. При това заболяване по-тежкият вариант е т.нар. западнонилски енцефалит. При него вече е включена нервната система с нарушение на съзнанието и други прояви, но, за щастие, се среща много рядко. Причинителят на западнонилската треска са комарите. Всъщност напоследък се заговори за т.нар. енцефалит, предизвикан от вируса тоскана. Докато западнонилската треска се причинява от комарите, треската от вируса тоскана се причинява от малки мушици, папатаци. Искам да кажа, че тези две състояния са сходни като клинична картина, засега обаче разполагаме само с теоретични постановки. Ако, разбира се, има такива случаи, те се изследват в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Искам да кажа още нещо, което хората може би не знаят. Много от нас могат да преболедуват западнонилска треска, без да разберат, тъй като тя по принцип преминава леко. Но пак ще повторя, енцефалитът при западнонилската треска е опасно заболяване. Затова препоръчваме всеки да се пази от комари чрез репеленти, разбира се, и като се облича подобаващо - леки блузки, но с дълъг ръкав, дълги панталони също./zdrave.to

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката