Давайте на ученика по два ореха и лъжица слънчогледово семе

20 септември 2018 09:36   7106 прочита


По-добре смути, отколкото фреш за балансирано хранене, препоръчва водещият диетолог

Проф. Байкова, какви грешки допускат родителите по отношение на храненето, когато детето тръгне на училище?

- Училището е нов етап в живота на детето и той е свързан с промяна в някои навици. Дори в режима на храненето. Докато посещава ясла или градина, то се храни там по указания.

Менюто се изготвя по наредба. Ние имаме разработени препоръки и те се разпространяват чрез РЗИ-та. След това пък се изпълняват от директори и медицински сестри в съответните учебни заведения. Така че храненето в яслите и градините е балансирано. Когато обаче децата прекрачат прага на училището, стават много уязвими по отношение на хранене. Така се стига и до дисбаланси. Общо взето улицата поема храненето на българските ученици, а не бива да се стига до това. От 1-ви до 4-ти клас има програма, по която се предлагат безплатни закуски, но е добре грижата за храненето да е основно на семейството.

Моят съвет е майките да приготвят сандвич и плод, които да са съобразени със здравния статус на детето. Може да си похапнат зърнена закуска, защото е любима на децата. Добре е в менюто да присъства супена лъжица слънчогледово, ленено семе, ядките на два ореха или три бадема. Сандвичът може да е от 1-2 филийки пълнозърнест хляб с млечен продукт. Може да добавите чаша айрян или кисело мляко. Препоръчвам на родителите да избягват фрешовете, защото те представляват плодовият сок, в който са концентрирани всички захари. Затова по-добрият вариант е да консумират цял плод, а ако детето бърза много, смути.

Ако пък детето ни е склонно да качва килограми, е добре да не разчитаме на тестените закуски. В голямото междучасие нека учениците задължително да приемат някакъв плод. Ако училището не го осигурява, може да му сложите в раницата банан, ябълка или круша. Също така е по-добре вие да му осигурите закуската, отколкото да му дадете пари, за да си купи нещо от лафката. Препоръчвам детето да посещава училищния стол, където се предлага топла храна, съобразена с възрастта. Там нормативите се спазват - при приготвянето на обяда не се използва готова кайма, некачествена мазнина и др. Все пак най-важно е здравето на детето. Вечерта не забравяйте да го попитате какво е консумирало. Ако се е хранило балансирано, може да му предложите зеленчукова вечеря с качествен млечен продукт, риба или парче друго месо.

- А до какви проблеми може да доведе неправилното хранене, имате ли в практиката си деца с гастрити?

- Да, много често. Както изтъкнах, докато са в градината, децата се хранят по няколко пъти на ден и то здравословно. Тогава родителите имат грижата общо взето само за вечерята. Но когато постъпят в училище и не се хранят редовно, организмът не издържа и учениците започват да си купуват дюнери, кифли, чипсове и какви ли не вредни храни, за да се заситят. Затова и често имам случаи на деца с гастрити. Има я и другата крайност - когато започват да гладуват. Знаете, че в тази възраст децата са податливи и всяка една подигравка ги наранява. И ако някой им каже, че са пълни, веднага се подлагат на драстични диети, което е опасно, пише monitor.bg.

С. Петров


Още за: ученик   семе   диетолог   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката