Ефективни начини да се предпазите от кърлежи и какво да правим при ухапване   

14 юни 2021 08:19   2358 прочита


  
Ефективни начини да се предпазите от кърлежи и какво да правим при ухапване 
Летните уикенди често са свързани с пикници, отдих на открито, но и активност на кърлежите. 

Хиляди паразити живеят в леглото ви 

Биологът Юрий Фролов припомня, че тези насекоми пренасят зарази като енцефалит и лаймска болест, а пикът им е именно по това време на годината. Ето защо той изброи природните средства, които ще изплашат кърлежите. 

Има няколко инфекциозни заболявания, които кърлежите пренасят. Най-често срещаните са лаймската болест и вирусният енцефалит. 

По думите на Фролов, течният дим (той е относително безопасен) е ефективно средство, което отблъскват кърлежите. Той е в състояние да изплаши насекомите от един до два часа. 

Според експерта, най-добър ефект има също маслото от карамфил, то „действа“ до шест часа. Смесете етеричното масло от карамфил с алкохол в съотношение 1: 1 и напръскайте дрехите си. 

Също така обикновено се препоръчва да се използват репеленти, преди да излезете сред природата, да носите светли и дълги дрехи и да се преглеждате след разходка за опасните насекоми. 

 

Първо трябва да го махнете – най-добре потърсете медицинска помощ, но ако е невъзможно, трябва да се справите сами. Хванете кърлежа не с ръце, а с пинцета. Важно е хоботчето му да не остава в кожата, тъй като това може да предизвика възпаление. 

Голяма заблуда е, че кърлежът трябва да се върти по посока на или обратно на часовниковата стрелка и да се полее с олио. Важно е да го отстраните от кожата бавно и внимателно. 

Хванете го с пинцета колкото се може по-близо до хоботчето. След като го извадите и се уверете, че е цял. Ако част от тялото му е останала в кожата, опитайте да я отстраните с дезинфекцирана игла. Ако не успеете, непременно идете на лекар. 

След като го махнете, дезинфекцирайте мястото и следете за зачервяване, обрив или болка на мястото. 

Занесете кърлежа в лаборатория. Веднага, след като го извадите, е необходимо да проверите дали не е преносител на инфекция. Ако резултатите са положителни, незабавно потърсете медицинска помощ. /zdrave.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката