Енергийните напитки – виновни за тревожността и депресията при децата

03 юни 2024 07:39   1053 прочита


 

 

В неотдавнашна публикация на Journal of Public Health се разкриват шокиращи факти за потенциалните рискове за здравето, свързани с консумацията на енергийни напитки от деца. Изследователи от университета в Нюкасъл, Обединеното кралство, са направили обстоен преглед на 57 предишни проучвания, в които са участвали 1,2 милиона деца от 21 държави, и техните заключения са, меко казано, обезпокоителни.

Според проучването децата, които консумират енергийни напитки, може да са изложени на повишен риск от развитие на редица здравословни проблеми, включително синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), депресия, тревожност, лошо качество на съня и влошени академични резултати.

Тези констатации се обясняват най-вече с високите нива на кофеин и захар, които обикновено се съдържат в енергийните напитки, въпреки че други стимуланти също могат да играят роля за изострянето на тези проблеми. 

Проучването идентифицира и допълнителни здравословни проблеми, свързани с консумацията на енергийни напитки, като инсулинова резистентност и стоматологични проблеми. Освен това то потвърди констатациите от преглед от 2016 г., в който се подчертава силната връзка между консумацията на енергийни напитки и рисковото поведение като тютюнопушене, употреба на алкохол, пиянство и други проблеми, свързани с веществата. 

Сезар Сауза, регистриран диетолог, който не е участвал пряко в изследването, даде висока оценка на дизайна на проучването и подчерта, че резултатите съвпадат със собствените му наблюдения в клиничната практика. Той отбеляза, че енергийните напитки могат да окажат вредно въздействие върху академичните постижения на децата най-вече поради нарушаване на режима на сън.

Сауза също така изтъкна, че високото съдържание на захар и кофеин в тези напитки може да има неблагоприятно въздействие върху децата, когато се консумират в излишък.

Изводите от това изследване са значителни, което подтиква експертите да призоват за по-строги разпоредби относно продажбата и консумацията на енергийни напитки от малки деца. Родителите са определени като ключови фактори, които могат да помогнат на децата си да възприемат по-здравословни навици и да намалят излагането им на тези потенциално вредни напитки.

Д-р Амелия Лейк, професор по хранене в областта на общественото здраве в Университета „Тисайд“ в Англия, подчертава спешната необходимост от действия, като заявява: „Доказателствата са ясни, че енергийните напитки вредят на психическото и физическото здраве на децата и младите хора, както и на тяхното поведение и образование. Трябва да предприемем действия сега, за да ги предпазим от тези рискове“.

 

Какво се съдържа в енергийната напитка?

 

Това проучване не е първото, което свързва консумацията на енергийни напитки с неблагоприятни последици за здравето. Предишни изследвания са свързвали енергийните напитки с повишен риск от инфаркт и развитие на рискови фактори за сърдечни заболявания. Освен това са документирани негативните последици, свързани със захарния колапс и кофеиновата абстиненция, свързани с тези напитки.

Определението на „енергийна напитка“ не е лесно, тъй като няма общоприет стандарт. Въпреки това Американската администрация по храните и лекарствата ги описва като „клас продукти в течна форма, които обикновено съдържат кофеин, със или без други добавени съставки“. 

Тези допълнителни съставки често включват захар и легални стимуланти като гуарана и таурин. Данните на Центъра за наука в обществен интерес разкриват, че енергийните напитки могат да съдържат от 75 милиграма (mg) до зашеметяващите 316 mg кофеин на 250 грама. Това съдържание на кофеин може да надхвърли наличното в три чаши кафе. Някои продукти като „Заредената лимонада“ в „Panera“, която е свързана с два смъртни случая, могат да съдържат дори по-високи нива на кофеин и захар.

Смесването на алкохол с енергийни напитки увеличава вероятността от нараняване

Осигуряване на възможност на родителите да направят информиран избор

Въпреки че се настоява за регулаторни промени, експертите подчертават, че родителите играят решаваща роля в ограничаването на консумацията на енергийни напитки от децата си и в информирането им за свързаните с тях рискове. Д-р Менка Гупта, съосновател на NutraNourish, подчертава необходимостта от цялостен подход за справяне с повишеното рисково поведение, свързано с консумацията на енергийни напитки.

Тя изтъква значението на адресирането на психологическите и поведенческите предразположения на младите хора и подчертава разпространението на проблеми, свързани с психичното здраве, като тревожност, депресия и симптоми на ADHD. Откритият диалог за натиска от страна на връстниците може да бъде полезен за насочване на децата към по-здравословен избор.

Zdrave.to


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката