Фармацевтична компания ще плати 4, 25 млрд. долара обезщетение в САЩ 

02 август 2022 06:05   2961 прочита


 

Израелската фармацевтична компания Teva Pharmaceuticals трябва да изплати на САЩ компенсации в размер на 4, 25 млрд. долара в резултат на извънсъдебно споразумение по дело за предполагаемата роля на корпорацията в опиоидната криза в Съединените щати. 

Информацията бе оповестена от държавното радио „Кан”, което отбеляза, че опиоидната криза – зависимост от силни болкоуспокояващи, е причинила смъртта на повече от половин милион американци през последните 20 г., включително и от предозиране. 

„Teva” е само една от фармацевтичните компании, срещу които в САЩ бяха подадени хиляди искове, отбелязва радиостанцията. Според информацията, извънсъдебното споразумение ще сложи край на съдебния спор. От самата компания подчертават, че в рамките на споразумението „Teva” не е признала за никакви нарушения от своя страна. 

През последните години в САЩ са заведени хиляди съдебни дела срещу редица големи компании, които произвеждат или продават лекарства. Ищците са частни лица, представители на градове, окръзи и щати, както и различни обществени организации. Компаниите са обвинявани, че по един или друг начин са отговорни за опиоидната криза в САЩ. 

Marica. bg 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката