Как да разпознаем рака на щитовидната жлеза

02 април 2018 09:35   10175 прочита


Туморът се крие с години, задухът и промяната на гласа са първите симптоми

1% от популацията на населението е с рак на щитовидната жлеза. В България тази диагноза е поставена на 7000 души. По мнението на специалистите обаче броят на засегнатите от този карцином е многократно повече. Проблемът е, че те не знаят, защото този вид тумор, макар и злокачествен, не е агресивен, може да не нараства и да не даде отражения с десетилетия.

В миналото, когато аутопсиите бяха задължителни, се оказваше, че мнозина са носели карцинома в себе си, но са били в отлично здраве, докато не ги повали фатално инфаркт или друго заболяване, обясняват лекарите. Той е най-често срещаният ендокринен карцином. В около 90% от случаите прогнозата е добра, за разлика от други, като например ракът на гърдата, на яйчника или на стомаха, допълват онколози. Засяга по-често жените, както при всички заболявания на щитовидната жлеза.

Постиженията на медицината обаче позволяват жена с отстранена щитовидна жлеза заради карцином да забременее, износи и роди здраво дете. В този случай функцията на жлезата се замества с таблетки.

При най-разпространената му форма - папиларният карцином, смъртността е под 1 процент. В някои случаи, при напреднала възраст, пациентът може да остане под активно наблюдение, ако туморът не нараства и не метастазира в лимфните възли. Съществуват четири вида карциноми на щитовидната жлеза. Най-чест е папиларният – около 80-85% от всички случаи. По-рядък е фоликуларният – 10-15%, следван от медуларния - 3-5%, а най-рядък е недиференцираният карцином – около 1%, но той е и най-опасен. Заболяването започва и протича безсимптомно.

Само когато е много напреднало, се установява твърд възел в щитовидната жлеза, увеличаване на лимфните възли в областта на шията, промяна в гласа, задух и затруднено преглъщане. По думите на ендокринолозите щитовидната жлеза страда от заболявания, предизвикани от йоден дефицит - когато човек не приема достатъчно йод. Затова трябва да се консумира йодирана сол, каквато се произвежда и продава в България. Щом тя не е достатъчна за организма, са възможни мозъчни нарушения. За да е здрава щитовидната ни жлеза, трябва ежедневно да консумираме храни със съдържание на йод.

Червените боровинки са богат антиоксидант и другият голям източник на йод след солта. Около 100 грама боровинки съдържат приблизително 400 микрограма йод. Препоръчва се закупуването на пресни плодове или сок. Много зърна са чудесен източник на хранителни вещества и същевременно с това са богати на йод, а бобът може да оглави списъка. Само 1/2 чаша от тези зърна съдържа около 32 микрограма йод. Фасулът е не само богата на йод храна, но той е и с изключително високо съдържание на фибри.

Сред останалите полезни за щитовидната жлеза храни са киселото мляко, ягодите, всички млечни изделия, както и картофите. Ако хапвате поне един от изброените продукти дневно, перфектното здраве ви е гарантирано./retro.bg/


Още за: популация   население   жлеза   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката