Как оптимизмът ни прави по-здрави

14 април 2019 10:17   1247 прочита


Знаете ли, че оптимистите имат по-висока толерантност на физическа и емоционална болка? В продължение на години учените изследват какво е влиянието на оптимизма върху живота ни. Оказва се, че той може да допринесе за по-дълъг живот, по-малко болести, повече лични успехи, да повиши мотивацията ни.

Тревожност и депресия

Нашите мисли и ниво на оптимизъм са водещи за това как ще подходим в стресови ситуации. Статистически погледнато, хората, които са оптимистично настроени, успяват да се справят по-лесно с безпокойството или депресията, когато се сблъскват с негативни хора или обстоятелства. Това е така, защото оптимизмът е свързан с усещането за неуязвимост. Това повишава самочувствието, че можем да се справим с препятствията.

По-добро сърдечно здраве

Още една добра причина да мислим по-често позитивно е, че това благоприятства здравето на сърцето. Според проучване, публикувано в Psychological Bulletin, оптимизмът може да намали риска от сърдечносъдови заболявания, независимо от теглото, възрастта и навици за тютюнопушене. Въпреки проучването, не забравяйте да водите здравословен начин на живот.

По-добър външен вид

Още нещо, с което се отличават оптимистите от останалите е начинът, по който изглеждат и начинът, по който стареят. Британски изследователи са стигнали до заключението, че хората, които имат положителен поглед върху живота, по-късно се сдобиват с бръчки. Освен това позитивните личности се грижат по-добре за външността си, телата си, по-склонни са да се хранят здравословно, усмихнати са, а това ги прави и по-привлекателни.

По-ниско кръвно налягане

Стресът, негативните мисли, оказват влияние и върху стойностите на кръвното ни налягане, което крие риск от инсулт и инфаркт. От друга страна, когато сме оптимистично настроени, ние естествено поддържаме нормални нива на кръвното налягане.

По-добър любовен живот

Любов и здраве? Да, до някаква степен любовният ни живот и неговото качество определят и нашето здраве. Така например самотните хора страдат по-често от депресия, изложени са на риск от сърдечни проблеми, живеят по-кратко. От друга страна, оптимистично настроените личности имат по-голям късмет в любовта, когато става въпрос за намиране и задържане на партньор в живота си. Това е така, защото и двата пола предпочитат да бъдат в компанията на оптимисти. Те излъчват удовлетворение, усмихват се повече и т. н./az-jenata.bg/


Още за: оптимизъм   болка   влияние   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката