Как сами да определим качеството на питейната вода - американците го измислиха!

10 юли 2019 09:42   2066 прочита


Екип от учени от Университета в Мисури разработи бърз и евтин начин за определяне на качеството на питейната вода, както и дали е безопасна за консумация. Въз основа на резултатите от проведено изследване, учените смятат, че иновативният подход може също да отчита промените във физическите свойства на различните течности.

„Ако водата не е годна за пиене, тогава ще бъдете предупредени, че не е безопасно да се консумира“, казва Луис Поло-Парада, доцент по фармакология и физиология в Медицинския факултет към Университета в Мисури.

Иновативният подход, освен да определя водата дали е годна или не, също така отчита промени във физическите свойства на различни течности. „Например, ако бъде премахната солта от морската вода, за да може тя да бъде годна за консумация от хората, нашето устройство ще отчете потенциални промени в нейния състав.“, допълва Поло-Парада.

Инструментът е предназначен за анализирането на течности, използвайки фотоакустичния ефект, или генерирането на звукови вълни, след като светлината се абсорбира в тествания материал. При изследването са използвани капки от морска вода и млечни продукти, както и проби от стопена сол.

Екипът продължава работата по усъвършенстването на методите и оборудването, за да осигури на търговските индустрии евтин начин за наблюдение качеството на течностите, като например процента алкохол в алкохолните напитки, количеството масло в различния зехтин, качеството на меда и количеството захар или заместители на захарта в безалкохолните напитки. /media.framar.bg


Още за: екип   вода   консумация   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката