Какво се случва, ако пием йод?

13 декември 2019 11:35   2115 прочита


 

Йодният разтвор е вещество, което се използва като антисептик. Приемането му вътрешно обаче може да бъде опасно. Разбира се, йодът не може да се пие, тъй като е твърдо вещество. Затова Rambler разказва какво ще се случи с човек, който пие йоден разтвор.


На първо място, струва си да анализирате състава на този антисептик. Съдържа самия йод, калиев йодид, алкохол и вода. Не забравяйте, че тялото реагира различно на всички тези вещества. Най-сигурното нещо, което може да се случи, е силна треска. Други по- големи неприятности обаче ще последват този симптом.


След повишаване на температурата човек, който е пил йод, изгаря. Разтворът оставя язви в гърлото и лигавиците,с които е бил в контакт: ларинкса, стомаха. Това от своя страна може да предизвика вътрешно кървене. В много отношения тази реакция се появява поради алкохола в разтвора. Заради него се появяват изгарянията и всичко останало.


При следващия етап човек има всички признаци на отравяне с токсични вещества: диария, гадене, повръщане, виене на свят и болка в корема.


Смъртоносна доза за организма е 2-3 грама неразреден йоден разтвор.


Първа помощ


Ако разберете, че човек е пил йод или самият вие случайно сте решили да го пиете, спешно се обадете на линейка. Не бързайте да изплаквате стомаха си, тъй като при изгаряния това е строго забранено.

Пристигащите лекари ще ви кажат как да се справите с отравянето без сериозни последици. Преди да пристигнат лекарите, поставете жертвата на равна повърхност./ zdrave.to


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката