Новините на югозападна България
Ашли сред кокошки, в сеното... с гореща фотосесия Млада британка тежеше 99 килограма, но реши да се включи в благотворителен флашмоб! 6 месеца по-късн... Австралия дълго време ще говори за това новородено! Няма да повярвате колко тежи
   РегистрацияЗабравена парола

Калинка ще сочи на българите здравето в храните


12 септември 2018 09:36   1281 прочитаБиопродуктите вече ще се разпознават по нов начин с национален знак с формата на калинка. Той ще показва на потребителите, че продуктът в магазина е чист и екологичен. Това става ясно от публикуваната в „Държавен вестник“ наредба за правилата за биологично производство и етикетиране. Калинката ще може да се слага на етикета и да се използва при рекламата на земеделски продукти, храни и съставките им, за да гарантира, че са произведени по биологичен метод при спазване на разпоредбите. Знакът е собственост на министерството на земеделието, а производителите ще получават право да го използват по решение на контролиращите организации. Новата наредбата е за прилагане на правилата на биологично производство, етикетиране и контрол, и за издаване на разрешение за контролна дейност за спазване на правилата на биологичното производство, както и за последващ официален надзор върху контролиращите лица.

Отпада идеята за биопроизводство на зайци, тъй като по националното законодателство тези животни не подлежат на маркиране и няма възможност за тяхното проследяване и контрол. Съкращават се и някои срокове, в които производителите на биологична продукция ще получават отговор от контролиращите лица и структурите на министерството на земеделието. Постоянна междуведомствена консултативна комисия по биологично производство ще подпомага работата на земеделския министър. Неин председател ще бъде един от заместниците на Порожанов, а членовете ще бъдат нечетен брой, не повече от 17 човека от други ведомства. Новата наредба ще влезе в сила два месеца след обнародването й – на 11 ноември тази година.

Най-вероятно ще бъде променена още веднъж защото в нея фигурира името на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което отдавна е разделено на три. Иначе правилата заместват старата Наредба №1 от 2013 г. за прилагане на правилата на биологично производство. Първоначалната идея беше тя да бъде само обновена, но по-късно по искане на бранша ведомството пристъпи към подготовка на съвсем нова разпоредба, пише Блиц.

С. Петров

Още за: биопродукти  начин  знак Още от: Здраве

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.