КРАСОТАТА ПРЕДИ ВСИЧКО: Изчезва важно лекарство за диабетици от аптеките заради желаещи да отслабнат 

09 август 2022 04:06   6287 прочита


 

Важно лекарство за лечение на диабет изчезва от аптечната мрежа, съобщи NOVA. Причината е заради повишен интерес от хора, които желаят да отслабнат. Властите твърдят, че количества има. Аптеки и пациенти, обаче, казват, че от месеци има сериозен недостиг на препарата. Оказва се, че освен за лечение на диабет, медикаментът се употребява и от хора, които искат да отслабнат. Това води до повишен интерес, а оттам и до остър недостиг. 

Експерти предупреждават - отслабването не е част от характеристиката на препарата. “Липсват достатъчно данни, че точно този конкретен препарат е достатъчно ефективен за лечение на затлъстяването в сравнение със захарния диабет”, заяви д-р Явор Асьов, ендокринолог, УМБАЛ “Александровска”пред Нова телевизия. 

От Министерството на здравеопазването заявиха, че проверки показват, че има наличност на въпросния медикамент в складовете на представителя и на търговците на едро. Остава въпросът, обаче, защо препаратът не се намира в аптечната мрежа. “Крайно недостатъчно. Ние, например, от време на време, получаваме по една опаковка в аптека. И то, примерно, един път в седмицата, един път на десет дни. Разбира се, търсенето е многократно по-голямо”, твърди Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки. Лекарите уверяват, че пред пациентите има и алтернатива, ако тя е нужна. 

Телеграф 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката