Лекари докладват за частична парализа и недостиг на кислород след райски газ 

30 юли 2022 08:35   783 прочита


Докато законодателно не бъде забранено да се продава райски газ на деца, не можем да бъдем спокойни. Това каза омбудсманът Диана Ковачева. 

„Ограничаването и забраната разпространението на точно тази субстанция трябва да стане бързо, защото по данни на родители, които ми пишат непрекъснато децата системно използват райски газ“, каза Ковачева. 

По думите ѝ той дори вече не се използва в медицината и по данни на лекари той може да предизвика загуба на съзнание, частична парализа, дезориентация и да доведе до пристрастяване. 

„Свободната употреба на райския газ на практика вреди на здравето на децата. Важно е да има и информационна кампания, с която всички те да бъдат информирани за вредите му“, на мнение е омбудсманът. 

Вчера Комисията за защита на потребителите (КЗП) съобщи, че започва масирани и денонощни проверки по заведения дискотеки, барове за продажбата на райски газ. 

Все пак трябва да се има предвид, че това е временна мярка. КЗП може временно да обяви за опасна една стока и да ограничи разпространението ѝ, но проблемът трябва да се реши със законодателни мерки. Затова сезирах Народното събрание, като предложих законодателни мерки за ограничаване продажбата и разпространението на райския газ на непълнолетни лица“, обясни още Диана Ковачева пред bTV. 

Тя настоява да бъде забранена продажбата на райски газ на деца и онлайн, защото в много случаи точно там те се снабдяват с него. 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката