Лекари шокиращо: Инсултът повтаря всеки втори пациент!

15 април 2018 09:59   2862 прочита


50% от покосените умират през първата година

Всяка година в България от кръвоизлив в мозъка умират десетки хиляди души. Последствията от „мозъчната катастрофа“ за организма най-често са фатални, сравнени с последиците от исхемичната болест и инфаркта.

Статистиката е шокираща, казват лекарите. 35 процента от болните умират в първите 3 седмици. Към края на първата година умират 50 процента. От останалите живи само 20 процента се връщат към нормален живот, а другите са силно инвалидизирани - с тежки парализи, с нарушения на координацията, на говора. За съжаление, инсултът има навика да повтаря, при това - по един и същ сценарий, обясняват специалистите. Класическият принцип, че в една врана два пъти снаряд не попада, тук не важи.

През първата година след инсулта половината от болните понасят втори. При това второто пришествие на грозната болест винаги е по-опасно и по-тежко от предишното. Даже тези, които са прекарали микроинсулт, не трябва да се отпускат. От този момент нататък техният живот е в техните ръце. По-лесно е да се предотврати инсултът, отколкото да се лекува. Признаците на приближаващата „мозъчна катастрофа“ са добре известни.

Най-верните му предвестници са: внезапно изтръпване или слабост на ръцете, краката, части на езика; неочаквано появило се нарушение на артикулацията или възприемането на думите; рязко влошаване на зрението; внезапно нарушение на координацията; необяснимо стягащо като обръч главоболие. При появата на един от тези симптоми у някой от вашите близки или познати незабавно викайте Спешна помощ. До пристигането на линейката сложете болния да легне и му осигурете пълен покой и приток на чист въздух.

В никакъв случай не се опитвайте рязко да свалите налягането му. Приемането на но-шпа, папаверин и други съдоразширяващи препарати са противопоказни. Единственото, което можете да дадете на болния, е глицин или ноотропил. Ако не искате да се окажете в броя на прекаралите инсулт, следете кръвното си налягане. Особено ако сте над 40-те. За възрастния човек идеалните показатели са 120/80 мм живачен стълб. За приемливо се смята покачването му до 140/90. Много внимателно трябва да бъде отношението към т.нар. мека хипертония, при която нивото на налягането е 140-159/90-99 мм живачен стълб.

Точно това незначително на пръв поглед покачване на налягането е главният провокатор на мозъчните инсулти. Най-добре е да изключите от менюто си провокиращите развитието на хипертония солени и пушени храни, тлъстите бульони, а също така повишаващите нивото на холестерол в кръвта яйца, хайвер, черен дроб, сладкиши. Движете се повече, но не се претоварвайте.

Ако имате склонност към образуване на тромби (които могат да се откъснат и с кръвния ток да попаднат в мозъчните съдове, а след това да ги запушат), приемайте редовно аспирин. Това добре познато на всички лекарство (особено водно-разтворимата му форма) е прекрасен антикоагулант. Но тези, които страдат от язва на стомаха или дванадесетопръстника, преди употребата му трябва задължително да се посъветват с лекар.

/retro.bg/

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката