Ќовините на югозападна Ѕългари€
Ќай-лесната и бързо приготв€ща се салата!  атък с печени чушки —танахме по-високи, живеем по-дълго, но се разбол€ваме повече јх, Ќикол! ¬ последни€ момент Ўерцингер свали черната си рокл€ и показа...
   –егистрац舫абравена парола

Ћекари шокиращо: »нсултът повтар€ всеки втори пациент!


15 април 2018 09:59   2107 прочита50% от покосените умират през първата година


¬с€ка година в Ѕългари€ от кръвоизлив в мозъка умират десетки хил€ди души. ѕоследстви€та от „мозъчната катастрофа“ за организма най-често са фатални, сравнени с последиците от исхемичната болест и инфаркта.

—татистиката е шокираща, казват лекарите. 35 процента от болните умират в първите 3 седмици.  ъм кра€ на първата година умират 50 процента. ќт останалите живи само 20 процента се връщат към нормален живот, а другите са силно инвалидизирани - с тежки парализи, с нарушени€ на координаци€та, на говора. «а съжаление, инсултът има навика да повтар€, при това - по един и същ сценарий, об€сн€ват специалистите.  ласически€т принцип, че в една врана два пъти снар€д не попада, тук не важи.

ѕрез първата година след инсулта половината от болните понас€т втори. ѕри това второто пришествие на грозната болест винаги е по-опасно и по-тежко от предишното. ƒаже тези, които са прекарали микроинсулт, не тр€бва да се отпускат. ќт този момент нататък техни€т живот е в техните ръце. ѕо-лесно е да се предотврати инсултът, отколкото да се лекува. ѕризнаците на приближаващата „мозъчна катастрофа“ са добре известни.

Ќай-верните му предвестници са: внезапно изтръпване или слабост на ръцете, краката, части на езика; неочаквано по€вило се нарушение на артикулаци€та или възприемането на думите; р€зко влошаване на зрението; внезапно нарушение на координаци€та; необ€снимо ст€гащо като обръч главоболие. ѕри по€вата на един от тези симптоми у н€кой от вашите близки или познати незабавно викайте —пешна помощ. ƒо пристигането на линейката сложете болни€ да легне и му осигурете пълен покой и приток на чист въздух.

¬ никакъв случай не се опитвайте р€зко да свалите нал€гането му. ѕриемането на но-шпа, папаверин и други съдоразшир€ващи препарати са противопоказни. ≈динственото, което можете да дадете на болни€, е глицин или ноотропил. јко не искате да се окажете в бро€ на прекаралите инсулт, следете кръвното си нал€гане. ќсобено ако сте над 40-те. «а възрастни€ човек идеалните показатели са 120/80 мм живачен стълб. «а приемливо се см€та покачването му до 140/90. ћного внимателно тр€бва да бъде отношението към т.нар. мека хипертони€, при ко€то нивото на нал€гането е 140-159/90-99 мм живачен стълб.

“очно това незначително на пръв поглед покачване на нал€гането е главни€т провокатор на мозъчните инсулти. Ќай-добре е да изключите от менюто си провокиращите развитието на хипертони€ солени и пушени храни, тлъстите бульони, а също така повишаващите нивото на холестерол в кръвта €йца, хайвер, черен дроб, сладкиши. ƒвижете се повече, но не се претоварвайте.

јко имате склонност към образуване на тромби (които могат да се откъснат и с кръвни€ ток да попаднат в мозъчните съдове, а след това да ги запушат), приемайте редовно аспирин. “ова добре познато на всички лекарство (особено водно-разтворимата му форма) е прекрасен антикоагулант. Ќо тези, които страдат от €зва на стомаха или дванадесетопръстника, преди употребата му тр€бва задължително да се посъветват с лекар.

/retro.bg/

ќще за: кръвоизлив  мозък  последстви€ ќще от: «драве

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

 –еклама

   
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.