Лекарската професия в България е най-застрашената от агресия на работното място

04 юни 2023 23:55   2498 прочита


Лекарската професия е най-застрашената от агресия на работното място у нас. Това сочат данните от проучване на Българския лекарски съюз. Според него 55% от медиците у нас са ставали жертва на физическа агресия.

За сравнение, във всички останали професии с насилие са се сблъсквали около 17 на сто от работещите.

Това води до отлив на кадри, предупреждават експерти. В момента в столичната Спешна помощ от 940 щатни места - свободни са 160. Именно насилието е сред водещите причини за напускането на лекари.

От три години д-р Таня Алекова работи в спешната помощ. Вярва, че това ѝ дава безценен опит.

„Случаите, с които съм се сблъсквала, ми показаха човешките съдби, човешките страдания. Замислих се над живота и колко важна е нашата работа за обществото“, разказва тя.

 „Докато се опитвахме да установим какво му е на пациента, някакви момчета отвън свалиха номерата на линейката. Попречи на работата ни, защото се занимавахме с полиция. Екипът ни беше вербално нападнат от тези хора. След това напуснахме мястото, защото се почувствахме застрашени“, казва д-р Алекова.

В столичната спешна помощ  случаите на физическа агресия от началото на годината са пет.

„Те са предимно в Самоков регистрирани, което доведе до напускането на четири човека от филиала - един лекар напусна веднага, една сестра не се върна след болнични, един парамедик и една сестра също“, обяснява директорът на ЦСМП-София д-р Георги Гелев.

Лекарите от столичната спешна помощ вече имат безплатни застраховки  - освен обезщетение, те включват и правна консултация.

„Критичните точки са там, където пациентите са най-разртревожен за своето здраве. На първо място за центровете за спешна помощ, след това спешните отделения ,след това кабинетите на личните лекари, защото там се получава първия контакт“, заяви пред bTV председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Лекарите призовават: „ние сме хората, които сме там, когато те имат нужда. Ние отиваме там да им помогнем. Не мисля, че трябва да получим такова отношение.“ 24chasa.bg


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката