Лекарство за диабет помага за възстановяване на мозъка при травма и инсулт

08 октомври 2019 09:28   2088 прочита


Нова разработка на учени от Университета в Торонто показала, че женският полов хормон играе ключова роля във възстановяването на мозъка с помощта на един от широко известните препарати. Този препарат се нарича метформин и още от 1950 г. го назначават на пациенти със захарен диабет, защото това лекарство помага да се контролира нивото на глюкоза в кръвта. 

Преди няколко години специалистите открили, че метформинът активира стволовите клетки в главния мозък. Те могат да се самообновяват и да дават началото на различни типове неврони. Така могат да се “заместят” загиналите в резултат на травмата клетки.

Увреждането на главния мозък в ранна възраст обаче, може да доведе не само до гибел на мозъчни клетки, но и до когнитивни проблеми, които ще съпровождат човека през целия му живот.

Затова изследователи решили да изяснят дали метформинът спомага за възстановяване и на познавателните функции, а не само на самите неврони. 

“Можеш да направиш дупка в нечий мозък, но ако той не започне да функционира по-добре, това няма да има никакво значение”, пояснява ръководителят на групата, проф. Синди Морсхед.

Нейният екип предизвикал инсулт у новородени мишлета, а след това една седмица ги лекували с метформин. Само две седмици след такова лечение в мозъка на лабораторните животинки се увеличило количеството неврони и глиални клетки.

След проведени тестове се оказало, че метформинът действително спомага за когнитивното възстановяване. 

Лечението сработило само при някои от животните в експеримента. Специалистите предположили, че този ефект зависи от половия хормон естрадиол (тип естроген).

Явно по някакъв начин той повишавал способността на стволовите клетки да реагират на метформина. Докато мъжкият хормон тестостерон, точно обратното, потискал този процес.  /zdrave.to


Още за: лекарство   диабет   хормон   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката