Лесен начин за лекуване на белите дробове на закоравели пушачи

10 януари 2019 09:25   2061 прочита


Хората, които пушат много, могат да подобрят състоянието на дробовете си със спорт. Това установи група от експерти от London Imperial College, която е анализирала данни от няколко проучвания.

В изследването, проведено от специалистите, са взели участие 4 хиляди души. Данните от него са събирани над 10 години от изследователски центрове от 11 европейски страни.

В хода на проучването участниците редовно извършват спирометрия - оценка на белодробната функция, по време на която е необходимо да се инхалира и издиша с максимална сила.

Целта на учените била да установят как се променя състоянието на белите дробове в различни условия на обитаване и дейност на човека.

Получените данни показват, че участниците, които активно пушат, но в същото спортуват, имат подобрена функция на белите дробове във времето.

"Състоянието на белите дробове при доброволците в експеримента, които редовно са изпълянвали упражения, е значително по-добро от тези, които игнорират спорта. Белите дробове са започнали да функционират по-добре дори при тежките пушачи.", пояснява един от авторите на научния труд. 

Специалистите препоръчват упражнения или бягане поне 2 пъти седмично за най-малко 60 минути./Zdrave.to


Още за: хора   пушене   дробове   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката