Лоши новини! Нападат ни два грипа

12 март 2019 09:27   1719 прочита


Два вида грип ни нападат през пролетта. Единият е балкански, известен като ку-треска, а другият е птичи. Заразите намира път към хората през животните, пише „Телеграф“.

От началото на годината са регистрирани 8 случая на ку-треска, показват данните от Националния център по заразни и паразитни болести. За сравнение в същия период през изминалата година не е имало нито един болен. През изминалата седмица случай на балкански грип е засечен в Стара Загора.

Заразяването става най-често посредством ухапване от кърлеж или вдишване на помещенията за животни като прахова или капкова инфекция. Също така човек може да прихване ку-треска при доене, почистване, пиене на сурово мляко и преработка на месо или вълна от болни животни. Причините прониква в организма през лигавиците на горните дихателни пътища, храносмилателната система или при нараняване на кожата след ухапване от кърлеж.

Симптомите на заболяването са като при класическият грип – главоболие, болки в мускулите, повръщане, треска с висока температура. Същата е и клиничната поява и на птичия грип. Ето защо е изключително трудно да се установи причинителят на тези оплаквания.

Именно по това време на годината обаче се появява рискът от разпространение на птичия щам. През изминалата година у нас бяха потвърдени 26 огнища на инфлуенца по птиците в 5 области на страната. Общият брой на унищожените пернати бе над 1 милион. За щастие обаче не се стигна до зараза при човек. Сега експертите отново алармират за потенциална опасност, тъй като мутирал щам върлува по патиците в Египет.

Има опасност заразата да се пренесе у нас с дивите прелетни птици и да предизвика нови огнища“, коментира председателят на Съюза на птицевъдите в България проф. Димитър Белоречков. Той уточни, че заплахата от заболяването ни дебне два пъти в годината – през есента от Сибир, а напролет – от Африка.


Още за: грип   помещение   причини   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката