МИНАВАМЕ НА БАБИНИ РЕЦЕПТИ: Рафтовете в аптеките се опразниха

05 януари 2023 07:45   5702 прочита


 

Рафтовете в аптеките се опразниха. Изчезнаха някои антивирусни препарати и масови антибиотици за деца и възрастни и скоро може да се наложи да се лекуваме с бабините рецепти.

От 42 регистрирани антибиотични суспензии за деца, липсват 23, отчете пред „Телеграф“ шефът на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. 

Няма реекспорт и причините за недостиг на лекарства са логистични и производствени, както и увеличеното потребление. Има двойно повишение на купуването на антибиотици за деца през декември 2022 г. в сравнение с 2021 г. и 10 пъти повече от 2020 г., обясни Костов пред Nova News.

Някои антибиотични суспензии ще изчезнат в следващите дни, защото в част от дистрибуторите вече ги няма. У нас бяха внесени извънредно инсулин, будезонид и вентолин. В цяла Европа сиропните форми на парацетамакс и ибупрофен липсват. Причините са логистични и производствени проблеми в половината от случаите. Освен да се заменят, няма какво да се направи", смята той.

По думите му дистрибуторите трябва да заявят по-рано по-големи количества, но това не е направено. "Лошото е когато основни антибиотици ги няма на пазара, той става като домино. Замествайки го, другите медикаменти също се изчерпват. Ще се обострят нещата с антибиотиците заради увеличаване на заболеваемостта", прогнозира Костов.

Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства опроверга твърдението, че липсва масов антибиотик. Те твърдят, че няма сигнали за липса на инсулин, но признават, че в САЩ също има недостиг на лекарства заради логистични проблеми, а не заради паралелната търговия.


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката