Новините на югозападна България
Мелания Тръмп издаде една от най-големите си тайни! Греховно горещото й тяло се дължи на…  Проф. Алексей Савов: Бременните над 40 г. рискуват да родят бебе със синдром на Даун От една кофичка кисело мляко излизат цяла планина от тези чудни мекички – ето точните пропорции за т...
   РегистрацияЗабравена парола

Много важно! Какво да правим при сърдечна атака, ако сме сами


3 октомври 2017 09:37   10098 прочитаИнфарктът не избира времето и мястото – той просто се случва. В повечето случаи той сполетява хората, когато са съвсем сами. Сърдечният пристъп не може да бъде предвиден и ни сполетява съвсем ненадейно.

Сърдечният удар представлява сериозна и внезапна промяна на сърдечната дейност, характеризираща се с вариращи болки в гърдите, слабост, потене, гадене и повръщане, като понякога се губи съзнание. Това не трябва да се случва.

Ако почувствате, че сърцето ви не бие както трябва и сте близо до припадък, имате само около 10 секунди, преди напълно да загубите съзнание. Въпреки това в този момент можем да си помогнем сами.

Жертвата на сърдечния пристъп в никакъв случай не трябва да се паникьосва. Опитайте се да останете в съзнание, като започнете да кашляте, колкото сила имате. Всеки път преди да кашляте поемайте дъх, колкото се може по-дълбоко. Кашлицата трябва да бъде продължителна - все едно трябва да изкарате някаква досадна и огромна храчка от гръдния кош.

Вдишванията и кашлицата трябва да се повтарят на всеки 2 секунди. Не трябва да се правят прекъсвания или спирания до пристигането на медицинска помощ или до момента, когато сърцето отново започне да бие в нормален ритъм.

Вдишванията позволяват на кислорода да проникне в белите дробове, а кашлицата е един вид компресия. Колкото по-дълбоки и продължителни са те, толкова по-добре. По този начин се помага на кръвта да започне да циркулира отново. Натиск върху сърцето помага да постигнем своя нормалния ритъм.

Чрез тези елементарни познания жертвите на инфаркт могат да спасят положението, поне докато пристигне лекар. Това може да спаси човешки живот и затова е нужно колкото се може по-голям брой хора да се информират за метода.

Специалисти кардиолози уверяват, че ако поне един сподели тази информация с 10 души, най-малко един живот може да бъде спасен. езине

Още за: инфаркт  случаи  съзнание Още от: Здраве

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

 Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.