Мъж за пръв път в света се подложи на трансплантация на лице и око

21 ноември 2023 06:14   2061 прочита


 

Интердисциплинарен екип към NYU Langone Health извърши първата в света комбинирана трансплантация на цяло око и частично лице. Операцията е извършена на 46-годишния електротехник Арън Джеймс, който е получил тежки наранявания при електрически инцидент, включително загуба на лявото си око, част от лицето и лявата си ръка.

Арън се сблъска с това променящо живота събитие през юни 2021 г., докато работеше в Арканзас. Той оцеля по чудо след удара от 7200 волта, но получи сериозни телесни наранявания. След първоначално лечение в Тексас, Арън е насочен към NYU Langone Health, където е обмислена трансплантация на лице. Лекарите Едуардо Родригес и Хелън Кимел, ключови фигури в областта на реконструктивната хирургия в NYU Langone, изиграват важна роля в лечението му, пише сайтът на NYU Langone

Пътят към трансплантацията започна, когато Арън беше добавен към базата данни на Обединената мрежа за споделяне на органи (UNOS) през февруари 2023 г. За три месеца е намерен подходящ донор. Сложната операция, ръководена от д-р Родригес, в която участват над 140 медицински специалисти, се проведе на 27 май и продължи около 21 часа.

Тази пионерска операция беше изправена пред много предизвикателства, особено по отношение на трансплантацията на цяло око. За решаването им бяха използвани възрастни стволови клетки от костния мозък на донора, което направи възможно засилване на регенерацията на нервите и решаване на проблеми като имунно отхвърляне и възстановяване на кръвния поток в ретината.

Усъвършенстваната технология, включително 3D хирургично планиране и персонализирани водачи за рязане, изигра критична роля в трансплантацията. Операцията включва трансплантация на лявото око, орбитални кости и различни черти на лицето, за да се осигури безпроблемна интеграция в съществуващата структура на лицето на Арън.

След операцията Арън се възстанови много бързо, като прекара само 17 дни в интензивно отделение. Той продължи амбулаторната рехабилитация, фокусирана върху физическа, професионална и логопедична терапия и претърпя още няколко леки операции за подобряване на естетическите и функционални характеристики.

Въпреки че в момента Арън не може да вижда с трансплантираното си око, той показва обещаващи признаци на възстановяване и медицинският екип е оптимист за бъдещите възможности за възстановяване на зрението му. Този случай не само бележи важен медицински крайъгълен камък, но и отваря нови възможности за лечение и изследвания в областта на зрението и възстановяването на лицето. Арън, който сега е отново в Арканзас със семейството си, изразява дълбоката си благодарност на семейството на донора и медицинския екип за тази процедура, променяща живота.


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката