„Мързелив“ имунитет какъв е рискът от безконтролното използване на имуномодулатори

11 юни 2024 07:59   693 прочита


 

 

Имунитет - дума от латински произход, която на български език означава “освобождаване”. Както казват  лекарите, имунитетът е борба, а не игнориране.

Основната задача на защитните сили на организма е да потискат чужди за тях клетки и микроорганизми, които могат да бъдат смъртоносни за човека.

В идеалния случай имунитетът трябва да работи самостоятелно - за тази цел съществува цяла верига от реакции за защита, когато чужди елементи навлизат в човешкото тяло.

Случва се обаче, организмът да няма достатъчно сили да се пребори сам. В този случай се намесва медицината - предписват се специални лекарства, които стимулират имунната система и й помагат да се справи с конкретната патология.

Днес те се използват все по-често, а самите лекарства се наричат имуномодулатори и имуностимуланти. За това, доколко употребата им може да бъде полезна или вредна, ще ви разкажем в тази статия.

 

Срив на имунитета

С коригирането на проблемите в защитните сили на организма медицината започна да се занимава не толкова отдавна. Преди това усилията на специалистите бяха насочени към решаването на подобни проблеми предимно при пациенти, чийто имунитет на практика, беше равен на нула. Например, при хора, заразени с ХИВ. Тук, разбира се, няма как да се реши проблемът, без помощта на имуномодулаторите. Въпреки това, с течение на времето, всички харесаха толкова много идеята, че защитата на организма може да бъде изкуствено повишена, че тя се разрасна в глобален мащаб.

Днес по рафтовете на аптеките има огромен брой различни лекарства, които повишават имунитета. В същото време, те често са без рецепта и всеки може да си купи такива. И тук се крие основната опасност.

Имуномодулаторите са лекарства, които влияят на имунната система. Сред най-често срещаните варианти са продуктите на базата на алфа-интерферон (интерферонът е протеин, който се отделя в организма, когато патогени - вируси или бактерии навлизат в тялото).

Съответно, е невъзможно да се използват такива лекарства самостоятелно или като цяло, с цел превенция, защото така сме решили. 

Използването на имуномодулатори и имуностимуланти е разрешено само при строги показания.

И най-добре е да се подложите на преглед при имунолог, а не при терапевт или педиатър, да си направите нужните изследвания и едва след това специалистът имунолог да избере най-подходящото за вас лекарство. И това си има своята логика.

В края на краищата, специалистът, обучен да работи с такава сложна система, като имунитета ни, след като разгледа резултатите от специфичните изследвания (а кръвта за определяне на работата на имунитета се изследва по специални, не толкова често срещани показатели), ще може да се ориентира какъв точно е проблемът при всеки конкретен пациент.

Лекарят, разглеждайки данните от тестовете, може да разбере доколко имунната система на човека не може да се справи с определен проблем сама. 

В зависимост от конкретния проблем, имунолозите въздействат на специфични звена в имунния отговор.

Така например, имунитетът може да се стимулира леко. Ако е необходимо, се предприемат стъпки да се повлияе и засили. Но всичко това е изключително под наблюдението на лекар, с навременна корекция на курса на лечение, ако се наложи.

Имунолозите отбелязват, че е необходимо ясно да се разбере разликата между това, когато тялото не се справя малко, и когато има сериозен проблем, който не позволява на организма да изпълнява пълноценно функциите си.

 

Такъв е примерът с ХИВ.

 

Нещо повече, сега имуномодулаторите и стимулантите често се приемат от мнозина като витамини. А те са сериозни лекарства и безконтролният им прием може да доведе до сериозни проблеми и необратими нарушения в организма, които често се подценяват.

 

Опасности от неконтролирания прием

 

Разбира се, никой не казва, че подобни средства са опасни и е по-добре да ги избягвате. Не, те са доста ефективни и помагат много, ако подходите разумно към въпросите на терапията. Но, ако ги подцените и си ги предписвате сами, може да си навлечете сериозни проблеми.

Най-лекото усложнение, което може да развиете вследствие от неконтролирания прием на такива лекарства, е срив в работа на имунната система.

Тя решава: защо да работя самостоятелно, ако ми предоставят всичко просто така и без никакви задължения. Всичко работи само и отлично, предупреждават имунолозите. 

А това означава, че понякога организмът дори не осъзнава, че е време да започне битка, а най-обикновените вируси лесно ще се превърнат в смъртоносни. 

Лекарите отбелязват, че последствията от такъв изкуствено създаден „мързел” на защитните сили на организма могат да бъдат например, развитието на хронични инфекциозни процеси в организма.

На фона на употребата на такива лекарства, без лекарско предписание, може да се развие резистентност на организма към инфекции. Това е особено опасно при децата, при които собствената им имунна защита е все още в процес на формиране.

Индукторите на интерферона - а именно те най-вече спомагат за активиране на имунитета, имат имунотоксичен ефект.

Имунотоксичността е свойството на лекарствата да водят до нарушения във функции на организма, в резултат на което се развиват неадекватни имунни реакции.

Последствията от този ефект може да бъдат както потискане на имунния отговор, така и развитието на алергии, в резултат на свръхчувствителност към антигени, които се появяват в организма, и дори развитието на автоимунни процеси.

Освен това твърде активната употреба на лекарства, които стимулират имунната система, може да доведе до развитие на смъртоносна болест.

Вече има много проучвания, които доказват, че употребата им, без какъвто и да е надзор от лекар и индикации, причинява рак.

Това се случва, защото неспецифичните имуномодулиращи средства могат внезапно да стимулират и активират онези клетки в тялото, които в идеалния случай трябва да са в спящо състояние. Именно по този начин се активира развитието на онкопрофилните патологии.

Zdrave.to


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката