Най-слабото място на мъжете е сърцето, а на жените - гърдите

08 септември 2019 10:47   2790 прочита


Медицината отдавна е установила, че мъжете и жените не само са повече или по-малко податливи на различните заболявания, но и боледуват по различен начин. Причината за това не е толкова в психологията, колкото в различния начин, по който функционират много от органите при двата пола.

Женските хормони предпазват от инфаркт

Кръвта при мъжете е средно с 10% по-гъста, което е предпоставка за по-лесното образуване на тромби. Женското сърце е по-малко от мъжкото и затова бие по-бързо. При мъжете то извършва средно 60-70 удара в минута, а при жените - 80-90.

Представителите на силния пол 3 пъти по-често получават инфаркти или инсулти, особено във възрастта между 40 и 55 години. По-често те се срещат при типа “мачо”, т.е. при най-сексуалните и агресивните мъже.

Самотните мъже, според изследванията, имат по-издръжливо сърце.

Всичко опира до хормоните.

Женският полов хормон - естрогенът е един вид природен защитник на кръвоносните съдове. Колкото повече е той, в толкова по-добър тонус са съдовете.

Затова женските кръвоносни съдове са по-пластични и по-малко се подложени на атеросклероза. В периода на менопаузата ситуацията се променя - естрогенът се изработва в по-малки количества, еластичността на съдовете намалява, капилярите стават крехки.

Ако мъжете са склонни към ранни и внезапни инфаркти, то при жените “инфарктното” време започва след 60-65-годишна възраст. Тогава повечето жени страдат от хипертония, диабет и т.н. Затова през този период от живота си те понасят по-тежко сърдечните пристъпи и по-често умират от тях.

Според статистиката на Американската асоциация за здраве, като цяло 54% от умиращите от сърдечно-съдови заболявания са жени.

Мъжете се “износват” по-бързо...

Теглото на женския мозък е с 12% по-малко от мъжкия и затова кръвоснабдяването в него е с 1,3 пъти по-активно. Учените от Университета на Пенсилвания са направили томографско изследване на 200 души на възраст от 18 до 80 години и са установили, че тъканите на мъжкия  мозък се износват 1,5-2 пъти по-бързо, отколкото тези на женския. През много отдели на женския мозък за едно и също време протича с 15% повече кръв, отколкото в същите отдели на мъжкия.

Вероятно, това е и причината представителите на силния пол по-често да получават инсулти или да страдат от болестта на Алцхаймер. След 45-годишна възраст невроните на мъжкия мозък започват да се обновяват с 1,5 пъти по-бавно, отколкото при жените и затова старческото слабоумие (деменцията) по-бързо и по-често се среща при мъжете.

Болестите на млечните жлези пък са изключително женска “орисия”. Най-големите страхове на жената са свързани именно с рака на гърдата. Оказва се, че и при мъжете могат да се срещат доброкачествени образувания, но много рядко - при 2-3 на 100 000. Това може да бъде следствие на нарушения в обмяната на веществата или намаленото количество тестостерон на преклонна възраст.

Заушката (инфекциозният паротит), която при момичетата преминава практически без следа за тяхното здраве, носи риск от безплодие при момчетата.

Друга заразна болест - рубеолата е по-опасна за жените. Тя може да повлияе на репродуктивната функция. А ако жената боледува от нея по време на бременност, в 50% от случаите детето се ражда с различни отклонения.

Циститът 3 пъти по-често застига жените. Инфекцията по-често попада в техния пикочен мехур поради особеностите на строежа на пикочните пътища (женският канал е по-къс).

Уретритът пък е повече мъжки проблем.

Остеопорозата е най-често срещана при жените в периода на климакса - костите стават по-крехки поради заниженото съдържание на калций. А за калциевия обмен отговарят женските хормони - естрогените.

За жените целулитът, уви, е физиологическа норма, вторичен полов признак. Ако той се среща при мъжете, това е сигнал за нарушения в ендокринната система и е необходима да се проверят хормоните на задстомашната и щитовидната жлеза.

Мъж с окосмен торс? Нормално и дори понякога впечатляващо, докато засиленото окосмяване при  при жените е признак за хормонални проблеми. Ако на дамите започнат да им растат косми по гърдите, то това говори за маскулинизация - ендокринно разстройство, свързано с повишеното изработване на тестостерон или за неправилно лечение с хормонални преперати.

Още 8 фактора за мъжкото и женското здраве:

• Женският имунитет е с 1,5 пъти по-силен от мъжкия, затова жените имат по-висока устойчивост към всички инфекции - от хрема до СПИН.

• Мъжете страдат 2 пъти по-често от язва на стомаха, отколкото жените.

• Цироза на черния дроб се среща при мъжете 4-5 пъти по-често.

• Шизофренията е почти еднокво разпространена и сред двата пола, но все пак мъжете, страдащи от нея, са малко повече.

• При мъжете хипоталамусът е с 1,3 пъти по-голям и половият хормон тестостерон се изработва в голям обем. Затова в секса мъжете като правило са по-активни и дори агресивни.

• Температурата на мъжкото тяло е средно с 0,2 градуса по-висока.

• В мъжкото тяло има с 1,5 пъти повече потни жлези.

• Жените по-добре чуват - те възприемат звуците в областта на високите честоти и затова успяват да уловят повече гласови оттенъци. Но с очите не е така - те по-трудно определят разстоянието до определен предмет, особено при недостиг на светлина. /zdrave.bg


Още за: хормони   защитник   съдове   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката