Напредък в лечението на епилепсия с дълбока мозъчна стимулация

08 юли 2024 07:59   680 прочита


 

  

Момче с по-тежка форма на епилепсия е първият пациент в света, на когото е имплантирано ново устройство за контрол на пристъпите директно в черепа и чието състояние значително се е подобрило, съобщи Би Би Си.

Операцията е извършена през октомври 2023 г. като част от изпитване в болница Great Ormond Street в Лондон, в сътрудничество с Оксфордския университет. По това време Оран Ноулсън е на 12 години. Момчето Съмърсет има синдром на Ленъкс-Гасто, вид епилепсия, резистентна на стандартно лечение, развила се на тригодишна възраст. Операцията е продължила около осем часа. Оттогава той получава гърчове, вариращи от 20 до няколкостотин всеки ден.

Невростимулаторът, който изпраща електрически сигнали дълбоко в мозъка, намалява ежедневните пристъпи на Оран с 80 процента.

Майка му Джъстин каза, че сега Оран е по-щастлив и има много по-добро качество на живот.

Оран участва в проекта CADET – серия от опити, оценяващи безопасността и ефективността на дълбоката мозъчна стимулация при по-тежки видове епилепсия.

В противен случай епилептичните припадъци се предизвикват от необичайни изблици на електрическа активност в мозъка. Целта на устройството, което излъчва постоянен импулс на ток, е да блокира или прекрати тези необичайни сигнали.


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката