Нелекуваната дискова херния води до пареза

20 юни 2019 09:28   2210 прочита


Едва ли има човек, който да не се е оплаквал от болки в гърба или врата. Това, разбира се, не означава, че всеки страда от дискова херния. Кое е характерното за това заболяване и кой е правилният избор за лечение разговаряме с д-р Владимир Пранджев, ръководител на отделение “Неврохирургия” на Военномедицинска академия. 

Д-р Владимир Пранджев завършва медицина през 1997 г. в София. Преминал е държавен стаж в университет “Франш-Комте Безансон”, Франция, както и редица курсове за повишаване на квалификацията в България и чужбина. Има множество участия в научни форуми. Специалните му интереси са насочени в областта на спиналната неврохирургия и минималноинвазивните техники.

Започва работа във ВМА през 1999 г., а към момента е ръководител на отделение “Неврохирургия” към Катедрата по нервни болести и неврохирургия на ВМА.

Член е на Българския лекарски съюз, на Българското дружество по неврохирургия, на Асоциацията на френските спинални хирурзи и на Дружеството на френските неврохирурзи.

- Каква е разликата между дископатия и дискова херния, д-р Пранджев? 

- За дископатия говорим, когато е налице проблем в интервертебралните дискове, които се намират между прешлените, изграждащи гръбначния стълб. Всеки междупрешленен диск се състои от т.нар. пулпозно ядро и фиброзен пръстен. Вътре в този пръстен се съдържа желеобразна субстанция, която в зависимост от възрастта е изградена от различно количество вода и съединителна тъкан. Тази желеобразна субстанция играе ролята на амортисьор при движенията. 

При дископатиите пръстенът, който формира ядрото, не се е разкъсал напълно, той е с леко пролабирал дисков фрагмент, но не е оформена дискова херния. Докато при дисковата херния фиброзният пръстен, който защитно е обграждал пихтиестото ядро, се разкъсва и то се показва издън диска. Това засяга нервите на гръбначния мозък, като притиска коренчетата им. 

- Какви са симптомите на дисковата херния?

- Ако дисковата херния е в лумбалната област, симптомите са болка в кръста. Но тази болка, както е в кръста, може да се спусне по съответния крак. Пациентът чувства слабост в краката, възможно е да има и частична пареза в ходилото, да не го чувства. Ако е шийна дисковата херния, тя се отразява на ръката. Слабост в ръката, непохватност на пръстите. Възможно е да има и проблем с тазовите резервоари, пациентът се изпуска неволно, не може да контролира ходенето по малка нужда. Всичко това, разбира се, са сериозни симптоми и трябва да се потърси консултация със специалист лекар невролог, неврохирург. За съжаление, в повечето случаи българинът тича при чакръкчии, гадатели, лечители, намествачи, шамани. Но такива пациенти след това идват при нас осакатени. 

 - Коя част на гръбначния стълб е най-уязвима?

- Най-често е засегната лумбалната област - областта на кръста, на нивата L4-L5 и L5-S1. Следващите по честота са цервикалните (шийните) дискови хернии. 

- Свързваме дисковата херния с напредналата възраст. Така ли е?

- Това е заболяване, което не познава определена възраст. Но, да, нормално се проявява между 40 и 60 години. Днес обаче преглеждах момиче на 14 години с дискова херния. Тренирало е бокс, натоварвало се е силово, а на всичкото отгоре и е с наднормено тегло. Така че всичкото това си е изиграло своята роля. 

- Кои са причините за появата на дискова херния?

- Освен от възрастово износване дисковата херния може да се получи от повтарящи се малки травми или от физическо пренапрежение. Неправилната поза, вдигане на тежки предмети, особено, когато сме неподготвени за физическо натоварване, наднормено тегло. Колкото и парадоксално да звучи, болката може да се провокира дори при кашляне или при кихане. Кихнал и изведнъж усетил, че го срязал кръстът. Една бременност също може да отключи заболяването. 

- Опасен ли е фитнесът, който е толкова популярен сред младите хора?

- Аз считам, че дозирането на натоварването, когато фитнесът се прави коректно, е полезен. Йога също се отразява добре - просто всички са с подобрения. И пак казвам - дисковата херния може да е плод не толкова на физическо натоварване, колкото на неправилна стойка и липса на физическа активност. Важно е да избягваме тежък физически труд. Килограмите също са от значение, защото затлъстяването води до намалена мускулна сила, а това увеличава и натоварването на гръбначния стълб. 

- Как се диагностицира дисковата херния?

- В нашето съвремие с ядрено-магнитен резонанс. Това, бих казал, е златният стандарт, защото рентгеновата снимка е излишно натоварване на организма. Ако има травма, разбира се, в съответната област на гръбнака, се започва с рентгенова снимка, но по нея можем да съдим индиректно дали има нещо някъде. Затова в нашето съвремие се прави задължително ядрено-магнитен резонанс и скенер. От началото на месец април във ВМА заработи най-модерният в България ядрено-магнитен резонанс, който дава отлични възможности за диагностика.

- Много хора си носят болките, но не прибягват до лечение. Какви могат да бъдат последиците от нелекувана дискова херния?

- Ако наистина тази дискова херния има някаква изява и не се лекува, има опасност пациентът да направи пареза. Т.е. по-трудно да стъпва, да си провлачва крака. Да има пареза в ръката. Другото са тазово-резервоарните нарушения - изпускане по малка нужда. 

- Трябва ли да се премине през оперативно лечение или има други, по-леки начини?

- Когато няма изявена неврологична симптоматика - нямаме отпадно двигателна симптомика, движим крака в пълен обем и сила, сме длъжни да опитаме с медикаментозно лечение. То се провежда с нестероидни противовъзпалителни медикаменти. Физикалната терапия също има своето място. Кинезитерапията, всички физиотерапевтични, но разумни процедури. Някои пациенти се подлагат на екстензии, но не при всеки се получава. Някои се влошават след такива процедури. Просто вече идват подготвени за оперативна намеса. Но лекарят трябва да е дозиран, да е разумен, когато предлага оперативно лечение. Има ли симптоматика този пациент въпреки проведеното медикаментозно лечение, физиотерапията не е дала ефект, категорично е за оперативно лечение. 

Ще бъде грешка, ако се допусне да дойде пациент с пареза, който вече ти си диагностицирал, че има дискова херния, и не си му назначил оперативно лечение. Има пациенти, които имат доказана дискова херния със скенер и ядрено-магнитен резонанс, но нямат никаква клинична картина. Имал е една болка, решил е да си направи ядрено-магнитен резонанс, видял е дискова херния, консултирана от неврохирург, и той му е назначил дата за операция. Следващите дни болката отзвучава, той се чувства добре. Да, при някои дискови хернии с медикаментозно лечение, с физиотерапия, с балнеосанаториално лечение можем да отдалечим операцията. 

- Какви са рисковете, ако се оставим в ръцете на чакръкчиите?

- Рисковете са тази дискова херния да увреди дефинитивно нервните структури, коренчето. Да загине това коренче, неговата функция - предаването на нервните импулси да се прекъсне, да се наруши. Тогава вече пациентите идват при нас с парези. Не може да стъпва с крака, влачи го. И защо? Ами ходил при чакръкчия, изпукал му нещо отзад и станала белята. /zdrave.to


Още за: херния   болки   гръб   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката