Ново откритие може да помогне за лечението на Алцхаймер

20 април 2019 09:47   1791 прочита


Научен екип от САЩ успя да съживи клетки в мозъците на мъртви прасета в експеримент, който може да намери приложение в изследването на болестта на Алцхаймер и други мозъчни травми, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър". 

"При подходящи условия изолираният и непокътнат мозък на бозайник притежава недооценен капацитет за възстановяване на микроциркулация и молекулярна и клетъчна активност часове след смъртта", пише сп. "Нейчър". 

Отдавна е известно, че функциониращи клетки могат да бъдат извлечени от мозъци часове след настъпването на смъртта, но авторите на настоящото проучване са изследвали клетките, докато все още се намират в мозъка. 

За целта учените са експериментирали върху мозъците на 32 прасета, предоставени от кланица. Техниката се състои в снабдяването на клетките с "коктейл" от кислород, хранителни вещества и различни други защитни химикали. 

Първоначално остатъчната кръв е била прочистена от свинските глави и охладена, след което мозъците на животните са били отстранени и транспортирани до лаборатория. Четири часа след смъртта на прасетата изследователите са започнали да "наливат" специалния химически коктейл в мозъците. 

Полученият резултат не е бил "жив мозък", а "клетъчно активен мозък", отбелязва Ненад Сестан от изследователския екип от Йейлския университет. 

Подобен експеримент неминуемо поражда фантазии за зомбита и зли учени, които съживяват мозъци с инжекция. В опит да успокои страховете, германският в. "Велт" пише, че те са неоправдани. Според изданието подобен подход може да помогне на учените да проумеят по-добре как мозъкът функционира и се възстановява. "Ако бъде създадена подобна течност, тя може например да бъде използвана за лечението на увреден участък в мозъка при пациенти, прекарали инсулт", пише изданието, цитирано от ДПА./Dnes.bg


Още за: откритие   клетки   мозъци   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката