Онколог посочи най-опасните храни с канцерогени

09 февруари 2024 21:42   5333 прочита


Неврологичният хирург и онколог Марк Гадзиан коментира храните, които според него са особено вредни по отношение на съдържанието на канцерогени.

„Най-вредните храни са чипсът и пушените колбаси, те съдържат най-много канцерогени“, споделя лекарят.

Според него захарта и солта са не по-малко вредни, „но е напълно невъзможно без тях“. Гадзиан призовава да се следи колко сол и захар консумирате на ден, пише zdrave.to.

Лекарят дава и други съвети за хранене от гледна точка на това, което е вредно да присъства в диетата:

Вредно е да се пие по-малко от литър течност на ден, тъй като рискът от уролитиаза и сгъстяване на кръвта значително се увеличава.

Вредно е да се пие силен алкохол. Особено опасно е за невроните на мозъка, „действа като невротоксична отрова.”

Наднорменото тегло е вредно. Това вреди не само на сърцето и хормоналните нива, но и на ставите на глезена, коленете и гръбначния стълб.

Продължителното седене също е вредно. В малкия таз възниква стагнация на кръвта, което провокира простатит, аденом, венозен "застой", хемороиди, а при жените - миома на матката.

Вредно е въздържанието от интимни контакти - както развитието на възпалителни, така и на дегенеративни заболявания на тазовите органи може да се ускори.

Тютюнопушенето е вредно – обикновените цигари, наргилетата и вейповете също са включени в списъка.

Онкологът обръща внимание и на вредата от лошите мисли, депресията, хазартната зависимост и липсата на физическа активност. Той припомня колко важни са редовните профилактични прегледи.

По отношение на храната лекарят пояснява, че преработените меса като колбаси, шунки, колбаси и хамбургери съдържат нитрити и нитрати, които могат да се превърнат в канцерогени като нитрозамини, когато храната се готви.

Печенето на скара и опушването на храна, особено месо, може да доведе до образуването на полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ), които са канцерогенни. Силно преработените храни като чипс, бисквити и мъфини често съдържат добавки, консерванти и оцветители, които се свързват с повишен риск от рак.

Пиенето на алкохол може да увеличи риска от развитие на няколко вида рак, включително рак на гърлото, хранопровода, черния дроб и гърдата. Храните, съдържащи трансмазнини, като бързите храни, пържени храни, бисквити и сладкиши, повишават риска от рак и други заболявания.

Fakti.bg


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката