Онколози: Млякото и месото могат да съдържат ракови клетки

01 декември 2019 10:16   1337 прочита


Учени от Германския център за изследване на рака (DKFZ) коментират, че в храната, по-специално в млякото и месото, може да присъства хранителен патоген, така нареченият BMMF микроб.

Според германския център за изследване на рака причините за развитието на рак на гърдата при жените и рак на дебелото черво при двата пола остават неизвестни и до днес. 

Новата версия, предложена от изследователите, може да запълни тази празнина. Експертите смятат, че микробът BMMF може да е отговорен за развитието на рак, пише списание Focus .

BMMF означава "месен-млечен фактор на едър рогат добитък", този патоген е открит в млечните и месните продукти. 

Според експерти от Германския център за изследване на рака инфекцията с този патоген в ранна детска възраст, когато имунната система все още не е формирана, е особено опасна - подобна инфекция може да означава повишен риск от развитие на рак на дебелото черво и гърдата в зряла възраст.

Експертите смятат, че връзката между млечните продукти и говеждото месо и развитието на рак на дебелото черво и гърдата се вижда добре в страни, в които се консумират тези продукти. 

В Северна Америка, Аржентина, Австралия и Европа високото ниво на консумация на млечни продукти и продукти от говеждо месо също са и с висока честота на заболявания с колоректален рак. За разлика от тези страни, в Индия честотата на този рак е много ниска. 

В същото време Федералният институт за оценка на риска (BfR) отбелязва, че тази теория се основава на много незначителна база данни. Доколко BMMF влияе на риска от рак, все още не е възможно да се оцени надеждно, каза той. Експертите посочват необходимостта от допълнителни изследвания в тази посока. / zdrave.to


Още за: мляко   месо   продукти   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката