От обикновен грип до ампутация. 14-годишно момче остана без ръце и крака

18 септември 2023 05:23   2817 прочита


 

14-годишно момче, с всички симптоми на обикновен грип, нямаше представа, че привидно позната болест завинаги ще раздели живота му на „преди“ и „след“. Под прикритието на обикновена пневмония е скрита рядка и фатална болест, чиято цена са ръцете и краката на детето.

14-годишно момче от окръг Съмнър на име Матиас Урибе имаше симптоми на грип, които изглеждаха нормални и първоначално всичко протичаше по обичайния начин за този вид заболяване. Въпреки това, когато състоянието му започна бързо да се влошава, разтревожените му родители, Едгар и Каталина Урибе, бързо го откараха в болницата.

Лекарите от детската болница Monroe Carrel Jr. във Вандербилт диагностицираха Матиас с пневмония и изключително рядко заболяване - стрептококов токсичен шок, пише WSMV. В резултат на това Матиас претърпя сърдечен арест. За да го запази жив, медицинският екип, ръководен от д-р Кейти Бойл, е бил принуден да използва машина ECMO. Това устройство по същество изпълнява работата на сърцето, като изпомпва кръв в цялото тяло.

Кръвта обаче не достига до всички крайници на Матиас и за да спасят живота му, лекарите трябва да вземат сърцераздирателно решение: да ампутират ръцете и краката му.

Д-р Бойл подчерта рядкостта на подобни случаи, като каза, че въпреки че грипът понякога увеличава вероятността от развитие на бактериална инфекция, повечето деца не изпитват толкова сериозни усложнения, колкото Матиас. Тя увери семейството, че не са могли да предвидят или предотвратят такъв резултат. Въпреки това тя посъветва родителите да бъдат бдителни, ако децата им не се чувстват добре, особено ако наблюдават признаци като висока температура, невъзможност да пият течности или ако децата им трудно реагират на заобикалящата ги среда.

Матиас, който вече е претърпял много операции, ще бъде подложен на още няколко. Неговите издръжливи родители остават обнадеждени, представяйки си бъдеще, в което той да води активен начин на живот, може би с помощта на протези. Те внимателно проучват възможностите за рехабилитацията му, включително центрове в Атланта.

Духът на момчета продължава да не пада. Майката на Матиас разказа вдъхновяващ разговор, който е провела с него, в който го уверила в неограничено бъдеще. Баща му също обеща непоколебима подкрепа, казвайки: „Ние ще бъдем твоите ръце и крака, докато не преминем през всичко това заедно“. Загрижени хора от цялата страна също не останаха настрана и вече събраха повече от половината от сумата, необходима на семейството, за да адаптира къщата, апартамента и живота към новите реалности на момчето.

Glassnews.bg


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката