Парализиран човек проходи с помощта на контролиран от мозъка роботизиран костюм

08 октомври 2019 09:28   1265 прочита


Французин, чиито крайници са парализирани след претърпян инцидент преди четири години, успя да проходи, използвайки контролиран от мозъка роботизиран костюм - екзоскелет, съобщават от CNN.

28-годишният Тибо от Лион, който до този момент може единствено да движи лявата си китка, като по този начин управлява инвалидната количка, взима участие в двугодишен експеримент, проведен от френски учени от биомедицинския изследователски център „Клинатек“.

Прототипът на екзоскелета е резултат от дългогодишната усърдна работа на екипа от френски изследователи. Моделът се задейства от записващи устройства (електроди), имплантирани в черепа на пациента, които обхващат сензомоторната кора – областта на мозъка, която контролира двигателната функция и усещане.

Електродите препращат мозъчните сигнали към декодиращ алгоритъм, който ги преобразува в движения с помощта на екзоскелета, поддържан от монтиран на тавана колан.

Преди да използва роботизирания костюм, в продължение на две години Тибо тренира алгоритъма, като контролира аватар – виртуален герой – в рамките на видео игра, карайки го да ходи и да докосва 2D и 3D обекти.

Изследователите споделят, че иновативната технология засега се използва само експериментално, но след като бъде усъвършенствана тя ще има потенциала да подобри живота на много парализирани хора.

В следващата фаза от изследването екипът предвижда да включи още трима пациенти, като има за цел да им позволи да ходят и балансират, без да използват системата за окачване на тавана. /media.framar.bg


Още за: човек   инцидент   години   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката