Паразитен близнак се засели в корема на 10-месечно момиченце

13 септември 2023 08:12   2448 прочита


 

Наскоро пакистански хирурзи станаха свидетели на невероятно рядко и плашещо явление. Когато д-р Муштак Ахмед започнал операция на 10-месечната Шазия, за да отстрани това, което смяташе за киста, той бил посрещнат от изненадваща гледка: два полуоформени крака в корема на бебето.

Докато операцията напредвала, д-р Муштак и неговият екип разбраха, че това е нероденият близнак на Шазия. Този близнак най-вероятно е спрял да се развива, когато е бил на около 8-9 седмици.

 

 

"Можехме да видим началото на четирите крайника, пръстите на краката и дори черти, наподобяващи очи. Моят екип беше готов да открие киста или маса в коремната кухина, като се има предвид, че момичето страдаше от месеци. Но когато видях пръстите на краката и гръбнака, бях объркан,” каза д-р Муштак. През 15-те си години като детски хирург той никога не е бил свидетел на нещо подобно, пише BBC.

Този рядък медицински феномен се нарича плод в плода. Това се случва, когато единият близнак е заобиколен от другия по време на ранното развитие. Близнакът с обвивка не е напълно оформен, а се превръща в нещо като паразит, който се храни за сметка на близнака гостоприемник. За съжаление повечето от тези близнаци не оцеляват до раждането. Според доклад на Американската академия по педиатрия, публикуван през 2000 г., състоянието се среща при приблизително едно на 500 000 живородени деца. Има по-малко от 200 случая, докладвани по целия свят.

Признаците за проблеми започнали, когато коремът на Шазия започнал да се подува месец след раждането. Родителите й забелязали, че тя плаче дълго време от болката. „Стомахът й беше твърд на пипане“, каза баща й Мохамед Асиф. Асиф, нископлатен селски работник, завел Шазия при няколко лекари в родния им град. Но поради рядкостта на заболяването и липсата на медицински заведения, състоянието й остава загадка.

В крайна сметка те отишлш в болницата Шейх Зайед, за да получат по-добри грижи. Там д-р Муштак Ахмед диагностицира потенциална киста в корема. Магнитният резонанс, който би позволил да се изясни диагнозата, се оказва твърде скъп за семейството. И така, по съвет на лекаря, те решили да премахнат кистата хирургично.

По време на операцията на 29 август лекарите правят шокиращо откритие и осъзнават сложността на ситуацията. Нероденият близнак се прикрепил към едно от тънките черва на Шазия и изсмукал кръв, лишавайки Шазия от основни хранителни вещества. За щастие, след успешното отстраняване на паразитния близнак, Шазия започна бързо да се възстановява. „След операцията състоянието й се подобри значително“, казва д-р Муштак. Шазия беше изписана на 4 септември и хората, които се грижат за нея, възнамеряват да следят отблизо състоянието й.

Поради рядкостта на случая, историята на Шазия предизвика голям интерес в местните медии, което доведе до много дезинформирани спекулации. Местните журналисти дори погрешно нарекоха състоянието "бременно бебе", причинявайки стрес на и без това уплашеното семейство. За да разреши този проблем, персоналът на болницата проведе разяснителна и консултантска работа със семейството на Шазия.

Д-р Надим Ахтар, ръководител на отделението по детска хирургия в Пакистанския институт по медицински науки, подчерта, че това състояние не е свързано с бременност. Той каза: "Тези фетални израстъци не винаги растат или се разпространяват и най-вече остават там, където се образуват, често в долната част на корема."

Тази история подчертава мистериите на медицинската наука и ни напомня за важността на адекватните медицински съоръжения, особено в отдалечени райони. Това е доказателство за устойчивостта на човешкия организъм и неуморното желание на лекарите да оказват помощ и да намират решения, дори когато са изправени пред неизвестното.

Превод: GlasNews


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката