Популярна психоложка разтърси мрежата с разказа си за зависим от марихуана тийнейджър 

19 май 2023 10:24   4433 прочита


 

Една лична история от днес на клиент, който ще нарека с инициалите Р. В. Шестнадесет годишен. Започнал да пуши марихуана на 14, защото му се сторило забавно, всички около него правили така, а на него му било важно да се впише. 

Така започва разказа си популярният столичен психолог Полина Василева. Експертът алармира и дава гласност за дълбок проблем сред част от младежите и какви последствия може да има употребата на марихуана за тях. 

Ето и как продължава разговорът й с младия и отчаян човек: 

Дойде при мен с насълзени очи, споделяйки, че е "превъртял играта" и е осъзнал, че вече не може просто да спре. Въпреки че пристрастяването към джойнт рядко се свързва със смърт от предозиране, както при други наркотични вещества, то може да има сериозни странични ефекти. Това е и причината навреме да се започне професионално лечение на зависимост от марихуана. 

Появява се зависимост от марихуана, когато мозъкът се адаптира към големи количества от веществото, чрез намаляване производството и чувствителността към собствените му ендоканабиноидни невротрансмитери. При Р. В. са се появили следните типични проблеми: 

Загуба на интерес към дейности, свързани с благополучието му и релизацията. Марихуаната може да повлияе негативно на мотивацията или вземането на решения и да причини загуба на интерес към социалните и развлекателни дейности, които са били част от живота и са били харесвани. Усетил е, че губи интерес към поставянето и постигането на цели, което е ясен знак, че е пристрастен към марихуаната. 

Взаимоотношенията с роднини, приятели и колеги са пострадали. Постепенно все по-малко се социализира Наблюдава се самоизолация от приятелства, семейство и романтични отношения поради употребата на марихуана. Това е признак за психично разстройство. Започнал да се отдръпва от хора, които не одобряват употребата на марихуана, и да предпочитате усамотяването и приема й, вместо тяхната загриженост и компания. Често избухва, агресира, като после съжалява. Има симптоми на отнемане. Хората, които са зависими от марихуана, могат да забележат симптоми на отнемане, когато спрат да я използват. Те често са: 

- Раздразнителност 

- Тревожност 

- Депресивно настроение 

- Безпокойство 

- Нарушение на съня 

- Чувство на глад или намален апетит 

- Физическа неразположеност като изпотяване, треперене или втрисане 

- Увеличена толерантност към наркотика 

Тъй като употребяващите марихуана стават зависими от веществото, тяхната толерантност се увеличава, което означава, че трябва да използват повече, за да постигнат същите ефекти. 

Толерантността е признак на зависимост и един от няколкото критерия за пристрастяване към наркотици. Опитват се да спрат, но не могат. Употребата на марихуана се превръща в пристрастяване, когато човекът не може да спре да използва наркотика, въпреки че той пречи на много аспекти от неговия живот, има неблагоприятниефекти върху поведението и здравето му и изпитва трудности при изпълнение на задълженията си. 

Ако установите, че вие или ваш близък, познат изпитвате някои от тези симптоми, незабавно потърсете помощ за лечение на зависимост от марихуана. /Zdrave. to 


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката