Приложение за смартфон открива рак на стомаха

16 май 2019 10:24   1013 прочита


Проектът SNIFFPHONE разработи приложение за смартфон, което може да идентифицира рак на стомаха. Приложението анализира издишан въздух с помощта на сензорно устройство, което е допълнение към модерните технологии.

Поради липсата на ранни признаци, специфично свързани с болестта, тя обикновено се открива само в напреднал стадий, когато лечението в голямата си част е неефективно. Това е основната причина учените да насочат усилията си за откриване на система за диагностика на заболяването.

В продължение на много години специалистите изследват използването на тестове за дишане като средство за ранно откриване. Идеята за тези проби се основава на факта, че хората с рак на стомаха имат уникални смеси от химикали в тяхното дишане, в сравнение с тези с друго заболяване. Летливите органични съединения (ЛОС), които се произвеждат от рака, се откриват в издишания от човек въздух. ЛОС имат отличителен мирис, който можа да помогне на лекарите да открият ранни признаци на заболяването.

Приложението използва високочувствителни химически сензори на базата на наноматериали, които изследват органичните съединения в издишания въздух. С помощта на телефона, готовите измервания се изпращат чрез Bluetooth към специална облачна платформа, където медицински персонал ги анализира.

Като продължение на световните усилия за откриване на рак на стомаха, Европейският съюз финансира проекта, създал уникалното приложение за смартфони. Тази добавка към телефоните има потенциала да промени радикално лечението на болестта.

Методът за скрининг на SNIFFPHONE има редица предимства. „Устройството е удобно и безболезнено за употреба. Освен това, то осигурява проста, бърза и рентабилна алтернатива за диагностика на стомашни ракови заболявания.“, казва д-р Кари Антила от Техническия изследователски център на Финландия.

SNIFFPHONE (интелигентен телефон за откриване на заболявания от издишания въздух) получи наградата за иновации на Европейската комисия за най-иновативен проект на 2018 година. Медицинският екип в момента работи върху допълнителни клинични тестове. „Следващата стъпка в проекта е намирането на спонсори за този нов метод на скрининг на рака.“, съобщава д-р Антила. Крайната цел на екипа е приложението да е ефективно при откриването и на други форми на рак./framar.bg


Още за: приложение   сензори   база   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката