Прилошаването - първият звънец за инсулта

09 април 2020 08:55   2651 прочита


За съжаление, без да сте се консултирали със специалист, който да разгледа резултатите от изследването и да ви прегледа, за да се уточни диагнозата, не е правилно да ви се предписва каквото й да е било лечение. Съдейки по описанието и данните от ЯМР, най-вероятно сте преживели преходен исхемичен пристъп. Какво означава това? Заради нарушения в мозъчното кръвообращение, причинено от вазоспазъм, се появяват симптоми на кислороден глад (исхемия) на мозъка: виене на свят, нарушена походка.

Често хората се оплакват от силно главоболие, внезапно изтръпване на част от лицето или тялото, рязко влошаване на зрението и паметта, нарушена координация на движенията. Появата на тези симптоми обикновено плаши пациентите. Но, когато отзвучат бързо самостоятелно, човек обикновено се успокоява и си казва, че нищо лошо не се е случило. Въпреки това, аларменият сигнал, даден от организма, е първият звънец на инсулта. За да предотвратите трагедията, определено трябва да преминете задълбочен преглед.

Съветваме ви да се свържете с кардиолог, който ще проведе изследване на кръвното ви налягане за едно денонощие. Това изследване ще ви помогне да разберете точно кога налягането ви се повишава (макар и леко, може би това се случва през нощта). След изследването ще бъде по-лесно лекарят да избере “меко” лекарство, което стабилизира кръвното налягане. Също така, е препоръчително да приемате лекарство срещу виене на свят. Обикновено се предписва на пациентите в рамките на три месеца след инсулт, така че организмът постепенно да свикне да понижава кръвното налягане.

Няма да са излишни и лекарства, които подобряват мозъчното кръвообращение. Още един съвет: проверявайте холестерола си в кръвта от време на време. Ако липидният профил фиксира повишени показатели, препоръчително е да се подложите на изследване на съдовете на шията и мозъка - доплерография. Използвайки ултразвуков апарат, лекарите ще оценят риска от развитие на атеросклероза и заплахата, която представлява. Мозъкът често страда поради нарушен приток на кръв в съдовете, “запушен” с атеросклеротични плаки. За да нормализирате холестерола, трябва да приемате специални лекарства - те ще ви бъдат предписани от вашия лекар. Съветвам ви също да обърнете внимание на храненето: яжте повече пресни зеленчуци и плодове дневно, “обикнете” рибата и морските дарове.

zdrave.to


Още за: прилошаване   инсулт   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката