Проблеми с храносмилането - признак на сърдечна недостатъчност

14 май 2024 23:45   2376 прочита


Това е едно от най-разпространените заболявания на сърдечносъдовата система. Сериозно състояние, при което сърцето не е способно да осигури на организма необходимите количества кръв и кислород.

Обикновено симптомите на сърдечната недостатъчност се свързват със задух, отоци, учестен пулс и уморяемост.

Съществуват обаче и нетипични прояви на това заболяване. Според специалистите от един от най-големите частни медицински изследователски центъра в света – клиниката „Мейо“, сърдечната недостатъчност може да се разпознае по следните симптоми:

• Често пробуждане нощем със затруднено дишане. Пациентите могат да се събуждат по няколко пъти на нощ, изпитвайки затруднено дишане. Това може да е свързано с насъбиране на течност в белите дробове и периодично прекъсване на дишането по време на сън.

• Проблеми с храносмилането. Някои пациенти може да изпитват постоянно чувство на прилошаване, повръщане или болки в стомаха. Това се случва заради отслабена съкратителна функция на стомаха в резултат на недостиг на кръвоснабдяване.

• Загуба на апетит и на тегло. Това е свързано с нарушения в храносмилателния процес и обмяната на веществата.

• Много бързо покачване на тегло. Кантарът може да покаже повече килограми заради насъбраната течност, отоците.

• Непреминаваща кашлица, съпроводена с отделяне на бяла или розова слуз с петна от кръв.  

Важно е да се отбележи, че нетипичните симптоми на сърдечната недостатъчност могат да се проявят както поединично, така и в съчетание с класическите признаци.

Затова в случай на появяване на подозрителни симптоми, се обърнете към специалист за провеждане на пълни медицински изследвания и получаване на професионална помощ.  

Zdrave.to


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката