Различни причини, поради които туморните клетки започват да се размножават неконтролируемо в тялото, което води до рак

19 януари 2020 12:19   1895 прочита


Има обаче някои канцерогенни фактори, които всеки от нас може да избегне.

6 уж безобидни симптома, които игнорираме

Наднорменото тегло:

Германският онколог, медицинският директор на болницата в Щутгарт, Ян Стефен Юргенсен, отбелязва: много хора с по-пищни тела подценяват факта, че излишните килограми увеличават риска от рак. Според експерта съществува ясна връзка между затлъстяването и риска от рак, което е научно добре документирано.

Международната агенция за изследвания на рака (IARC) смята, че наднорменото тегло увеличава риска от поне 13 вида рак, този списък включва:

рак на дебелото черво

рак на черния дроб

рак на простатата

рак на гърдата

рак на жлъчния мехур

рак на шийката на матката

рак на бъбреците.

 

Инсултът се развива и при високо, и при ниско кръвно:

Особено опасни са мазнините в коремната кухина: секретират вещества, които причиняват възпаление в организма и намаляват ефекта на инсулина. Някои от тях са растежни фактори, тоест причиняват клетки да се делят по-често от обикновено, което може да се превърне в потенциална причина за тумори. Според стандарта на Германското дружество за борба с рака, за жените обиколката на талията не трябва да надвишава 80 сантиметра, за мъжете максималната норма е 94 сантиметра. Ако показателите са съответно 88 и 102 сантиметра, тогава има коремно затлъстяване, което значително увеличава риска от развитие на рак. Следователно загубата или поддържането на нормално тегло е ефективна мярка за предотвратяване на рак. За целта трябва да се спазват две основни условия: спазване на здравословна диета и най-малко 150 минути умерени упражнения или 75 минути усилени упражнения седмично.

Диета:

Всеки трети случай на рак в западните страни днес е свързан с хранителните навици, според СЗО. От там отбелязват, че е особено вредни в това отношение са:

изобилието на червено месо в диетата (над 500 г седмично)

преработени месни продукти

пържено месо мляко в големи количества

храни с високо съдържание на мазнини и захар

СЗО също посочва храни, които могат да намалят риска от рак. Те включват:

пълнозърнести зърнени храни

бобови растения

плодове и зеленчуци

Тези симптоми на рака се появяват 5 години преди заболяването

Алкохолът:

Когато алкохолът се разгражда, в тялото се произвежда ацеталдехид, който е в състояние да се свърже с други молекули и насърчава клетъчните мутации.

Особено влиятелен е ефектът на алкохола върху развитието на следните видове рак:

рак на устната кухина

рак на хранопровода

рак на черния дроб

колоректален рак

рак на гърдата при жените.

Според проучванията на Германското общество за хранене мъжете не трябва да консумират повече от 20 грама чист алкохол на ден: това е около половин литър бира или четвърт литър вино. За жените ограничението е 10 грама чист алкохол на ден.

Пушачи:

Спрете пушенето възможно най-скоро. След като е изпушена последната цигара, реално намаляването на риска от рак ще се случи едва след няколко години. Например, при човек, който се откаже от тютюнопушенето, рискът от рак на белия дроб ще бъде намален наполовина в сравнение с пушачите - но това ще се случи само след десет години. От своя страна хората, които не пуша и вече имат рак, по-добре понасят повечето видове лечение: раните им заздравяват по-бързо, лекарствата имат по-ниско натоварване върху метаболизма им, а за облекчаване на болката са необходими много по-малко болкоуспокояващи. Експерти посочиха каква смъртоносна болест носи кафето.

Вируси:

Вирусите не са канцерогени. Въпреки това, при определени обстоятелства, те могат да допринесат за рак. Според германския център за изследване на рака, следните вируси са свързани с развитието на рак:

Епщайн-Бар вирус

херпес

хепатит В

хепатит С

Човешка Т-клетъчна левкемия тип 1

човешки имунодефицит (ХИВ)

клетъчна полиома на Меркел 

човешки папиломен вирус (HPV).

Формите на рак, причинени от човешки папиломавируси, са особено чести. Въпреки това, много заболявания могат да бъдат избегнати с ваксината срещу HPV. Ваксинацията срещу човешки папиломен вирус се препоръчва за всички момичета и момчета на възраст от 9 до 14 години.

/zdrave.to/


Още за: медицина   болести   лек   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката