Руски инженери поставиха бионична протеза на седемгодишната Катя

13 август 2019 09:15   1652 прочита


Инженери от компания „Моторика“ поставиха бионична протеза на седемгодишната Катя. До този момент за децата на тази възраст, които имат нужда от протези, бяха достъпни единствено механични устройства.

От фирмата, която работи от 2014 г., обясняват, че бионичната киберръка трябва да бъде лека, удобна и проста за управление. Инженерите са успели да поставят всички детайли от ръката за възрастни в детската протеза, при това без устройството да изгуби своята функционалност.

Едно от предимствата е, че протезата може да разчита сигналите от мускулите интуитивно, а в основата на създаването й е 3D технология. Човек няма нужда от специални умения и усилия, за да овладее умната протеза. Единственото, което му е необходимо, е кратко обучение, за което в „Моторика“ са създали и виртуална програма за рехабилитация, и просто да свикне с устройството. Киберръката може да бъде калибрирана в специално мобилно приложение.

Авторите на протезите (на снимката) са убедени, че създадените от тях устройства не само компенсират загубените способности, но и дават нови. Определят успешната социализация на хората с увреждания като един от най-важните ефекти от работата си. Екипът на „Моторика“ вярва, че съвременните протези са в състояние да превърнат инвалидността в свръхспособност.

Според д-р Алина Кузякина, която е посветена на рехабилитацията на малчуганите, е от огромно значение те да бъдат с протезата постоянно. По този начин ще функционират и двете ръце, което е от значение за общото физическо развитие на детето. В началото е трудно, защото детето често не приема да бъде с протеза или тя бързо му омръзва. Точно тук се намесва д-р Кузякина, която работи активно с децата до момента, в който паднат бариерите и те приемат протезата. Екипът на „Моторика“ е убеден, че превръщането на протезата в моден аксесоар, който отличава детето, е начин то много по-бързо да свикне с него, да го приеме и да му се довери.

Специалистите на компанията проектират всяка от протезите според индивидуалните потребности и вида на травмата.

Високотехнологичната компания има клиенти в 11 страни в света.

Киберръцете са безплатни за деца от 7 до 16 години. Това е възможно, тъй като фирмата е получила безвъзмездна помощ от Фонда за подкрепа на иновациите. За да получат протезата, родителите просто трябва да се обадят по телефона или да пишат на електронната поща. Няма нужда да събират никакви документи, тъй като всичко, което е нужно, ще бъде направено от представители на фирмата./framar.bg/


Още за: инженери   компания   протеза   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката