Швейцария „задрасква” кафето от списъка на жизненоважните продукти

14 април 2019 10:19   1724 прочита


Швейцарското правителство, което от десетилетия определя стратегическите хранителни резерви на страната, за да се избегне какъвто и да е недостиг, обяви днес, че иска да извади кафето от задължителните запаси, тъй като не е "жизненоважен продукт", предаде Франс прес.

Органът, която се занимава с управлението на задължителните запаси от храни и фуражи в Швейцария "е стигнал до заключението, че кафето вече не е жизненоважен продукт", тъй като "съдържа малко калории" и не допринася за "необходимия хранителен принос". Това съобщи в комюнике правителството.

Освен това органът определя като "слаб" риска от нарушаване на снабдяването с кафе, тъй като кафеените плантации са разположени на три континента и има реколта през цялата година.

Така "задължителните запаси от кафе, наложени по предимно психологически причини, вече са необосновани", според швейцарските власти.

Годишната консумация на кафе в Швейцария е 9 килограма "зелено кафе" (непечено - бел.ред) на жител от населението на страната, според официалната статистика. Швейцарските власти смятат, че натрупването на запаси е "съществена мярка за превенция" за страната, която е зависима от вноса.

В момента 15 компании държат задължителен резерв от кафе от близо 15 300 тона (зелено кафе в чували). Тези резерви покриват нормалните нужди от кафе на швейцарското население за три месеца./ manager.bg/


Още за: кафе   орган   храни   Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката