Синдромът на Евали - новата болест сред пушачите на електронни цигари и вейпове

22 май 2024 07:24   7430 прочита


 

Доста млади хора на възраст между 20 и 30 години са засегнати от заболяването

 

Пушенето на електронни цигари с течности, съдържащи аромати и хранителни добавки, води до развитие на синдрома на Евали при млади хора на възраст 20-30 години. Това съобщи Алексей Никишенков, научен сътрудник в Катедрата по пулмология и пулмолог в Областния дистанционен консултативен център по анестезиология и реанимация.

„Ако вземем моите наблюдения, тогава във връзка с появата на електронните цигари се появи синдромът на Евали, когато настъпи остро увреждане на белите дробове, доста сериозни млади пациенти, обикновено [на възраст] 20-30 години, се появиха с този синдром ”, обясни Никишенков.

Той отбеляза, че добавките и техните аромати и други компоненти, за разлика от обикновените цигари, могат да причинят остра, внезапна „алергия“ в белите дробове, която се нарича остра интерстициална травма или остра интерстициална пневмония.

„Ако това се случи много бързо, тогава човек може дори да попадне в реанимация на изкуствено дишане“, добави пулмологът.

 

„Ако говорим за най-важното заболяване, което се развива от тютюнопушенето по принцип: както от класическото пушене, през електронните цигари, така и други методи на консумация на тютюн, най-честото заболяване се нарича ХОББ - хронична обструктивна белодробна болест.

При нея стените на бронхите започват да се удебеляват, луменът постепенно се стеснява и с течение на времето човек изпитва задух, задушава се първо при физическа активност, после в покой, което увеличава риска от смърт“, каза Никишенков.

Никишенков подчерта, че ХОББ се развива постепенно - от пушенето на обикновени цигари заболяването се развива не по-рано от 15-20 след началото на пушенето.

Тъй като не е минало достатъчно време от появата на електронните цигари, в практиката му все още не са записани пациенти, чието заболяване е причинено от използването на електронни цигари, допълни специалистът.

 

За болестта

 

Според учените заболяването, наречено Евали, първоначално прилича на пневмония по симптомите си, но не може да бъде потиснато с антибиотици и други лекарства.

 

По-специално, развитието на Евали е придружено от гадене и храносмилателни смущения, които обикновено са свързани със заболявания на стомашно-чревния тракт, а не със заболявания на дихателната система.

Zdrave.t


Още за: Още от: Здраве

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката